Skip to main content

Άρχισε η απέλαση των ακτιβιστών

Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπου, με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Ζέπος, ζητήθηκε η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων και η επιστροφή τους στην Αθήνα. Τόνισε, ακόμα, την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, να προστατευθούν όλοι οι ακτιβιστές και να υπάρξει φροντίδα για την υγεία τους, ενώ αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες των πρώτων απελαθέντων Ελλήνων και στις άσχημες συνθήκες κράτησής τους.

Εξάλλου, στην Αθήνα επιστρέφουν εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι υπόλοιποι Έλληνες ακτιβιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει στο Ισραήλ ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και αναμένει να δοθεί το «πράσινο φως» από τις ισραηλινές αρχές, για να μεταφερθούν πίσω στην Αθήνα οι υπόλοιποι ακτιβιστές.

Στο μεταξύ, άρχισε η απέλαση 250 από τους ακτιβιστές που συνελήφθησαν μετά την επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα, ανακοίνωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ. Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

Σύμφωνα με Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο, νωρίς το πρωί μία πρώτη ομάδα ξένων κρατουμένων -50 Τούρκοι υπήκοοι- μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.

Νωρίτερα, το εβραϊκό κράτος διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας θα συνεχιστεί.

«Η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πλοίων προς τη Γάζα, που διοικείται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, αποτελεί πράξη αυτοάμυνας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Τέτοια ήταν και η ενέργεια του ισραηλινού στρατού εναντίον της βιαίας πρόκλησης στη θάλασσα», διευκρινίζεται στην αναφορά για το αιματηρό επεισόδιο με την ανθρωπιστική νηοπομπή, και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Μας λυπεί το γεγονός ότι υπήρξαν θάνατοι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, αλλά το σύνολο της ευθύνης φέρουν αυτοί που ενήργησαν βιαίως και έθεσαν σε άμεσα κίνδυνο τις ζωές των Ισραηλινών στρατιωτών».

Αποφασισμένοι όμως για το σπάσιμο του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας εμφανίζονται εκπρόσωποι των ακτιβιστών. «Γνωρίζαμε τους κινδύνους, αλλά θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων», τόνισε η Γκρέτα Μπερλίν του Κινήματος «Ελεύθερη Γάζα», γνωστοποιώντας πως το (υπό ιρλανδική σημαία) «Rachel Corrie» θα βρεθεί εκεί πιθανώς μέσα στην εβδομάδα.

Όπως επίσης έκανε γνωστό η Γκρέτα Μπερλίν, θα συγκροτηθεί και νέος στόλος, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Γάζα τον Ιούλιο.

ZENITH