Skip to main content

Αρχίζουν άμεσα οι επιστροφές ΦΠΑ

Την άμεση απελευθέρωση των επιστροφών ΦΠΑ για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ και τον συμψηφισμό των οφειλών από και προς το δημόσιο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών.
Την άμεση απελευθέρωση των επιστροφών ΦΠΑ για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ενώ υπογράμμισε ότι για το σκοπό αυτό έχουν επιταχυνθεί οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς. Ερωτηθείς για το «πάγωμα του ΦΠΑ», ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» αλλά για εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα από τα πάγια αιτήματα των επιχειρηματιών, τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν υπάρχουν από την πλευρά των πολιτών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται σε όσους εισπράττουντόκους από το εξωτερικό με στόχο να βρεθούν μαύρα εισοδήματα,τονίζοντας ότι γίνονται συμφωνίες με ξένες χώρες. «Υπάρχει γνώση τωνχωρών στις οποίες υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων και γίνονται έλεγχοι»,σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι, αν η κυβέρνηση βρειπαραβάτες, θα τους «ξετινάξει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στομαύρο χρήμα που κρύβεται στα ακίνητα λέγοντας ότι γίνονταιδιασταυρώσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα των ιδιοκτητών και όπουπαρατηρηθεί παραβατικότητα θα παραπεμφθεί με τη νομοθεσία ξεπλύματοςβρώμικου χρήματος, η οποία προβλέπει βαρύτατες ποινές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τεράστιες πιέσεις από την τρόικα για να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, ο οποίος τελικά δεν θα κοπεί. Εκτίμησε ότι η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 13% και διευκρίνισε ότι οι πιέσεις στην αγορά εργασίας θα μειωθούν με καθυστέρηση, αφού πρέπει να προηγηθεί οικονομική ανάκαμψη την οποία υπολόγισε ότι θα έρθει το 2012.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομία φέτος θα πληγεί από ύφεση μικρότερη από 4% που είναι η επίσημη πρόβλεψη. Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «με βάση αυτά που έχουν γίνει σήμερα ήδη από του χρόνου γυρνάμεσελίδα», επισημαίνοντας πως το επόμενο εξάμηνο θακριθούν πολλά. «Ήδη πάμε καλά. Έχει μειωθεί το έλλειμμακατά 40%», πρόσθεσε. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα «όσο υλοποιούμε το μνημόνιο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης και παρουσιάστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει δυσφορία στην Ελλάδα, «αν και θα είναι δύσκολο», καθώς όπως είπε «η οικονομία θα κάνει στροφή και η πιο δύσκολη περίοδος θα έχει τελειώσει». Ο υπουργός χαρακτήρισε το ασφαλιστικό την πιο δύσκολη προσαρμογή που πρέπει να γίνει.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα σενάρια περί πτώχευσης και κατά πόσο θα ζημίωνε κάτι τέτοιο τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «σεπερίπτωση που η χώρα πτώχευε, τα συσσίτια στους δρόμους θα ήταν καθημερινόφαινόμενο».

Εξάλλου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη ότι η έκδοση εντόκων γραμματίων είναι τεστ για την οικονομία της Ελλάδας, καθώς δεν σηματοδοτεί επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό, κάτι που απέκλεισε να γίνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα θα αλλάξει καθώς επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος Σταθερότητας».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο περί σεναρίων, διαψεύδοντας κάθε τέτοια πιθανότητα.

Ο υπουργός προανήγγειλε σχέδια αναδιάρθρωσης τύπου ΟΣΕ στην ΕΘΕΛ, όπως και στις υπόλοιπες ελλειμματικές ΔΕΚΟ του δημοσίου, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι πρέπει να μειώνονται κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις του κράτους.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΣΕ, είπε ότι ολοκληρώνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από την Τρόικα. Προανήγγειλε συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις προσωπικού, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας απολύσεις». Κατηγόρησε, δε, τις προηγούμενες διοικήσεις γιατί δημιούργησαν χρέη 11 δισ. ευρώ από τον δανεισμό του δημοσίου, προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα του οργανισμού.

ZENITH