Skip to main content

Αρχίζουν τα πρώτα τραπεζικά τεστ!

Ποια άλλη εξίσου σοβαρή εξέλιξη που θα αφορά στους πιστωτικούς ομίλους θα συμπέσει τον Ιουλίου με το Ταμείο Συγχρηματοδότησης των Τραπεζών.
Το Ταμείο Συγχρηματοδότησης των Τραπεζών, που πρόκειται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Ιούλιο στην Ελλάδα, χρονικά, αναμένεται να συμπέσει με μια άλλη, εξίσου σοβαρή, εξέλιξη που θα αφορά στους πιστωτικούς ομίλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ερχόμενο μήνα οι ελληνικές τράπεζες θα μπουν στη διαδικασία των stress tests. Τα τελευταία είναι ειδικά έλεγχοι προσομοίωσης σε κάθε είδους καταστάσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τους προσεχείς μήνες. Το τεστ γίνεται για όλα τα κρίσιμα μέτωπα που είναι ανοικτά, όπως αυτό της κεφαλαιακής επάρκειας, των επισφαλειών, των καταθέσεων κλπ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα τεστ θα γίνουν και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για την ακρίβεια, σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ενδεχομένως να μην είναι γνωστό, αλλά τέτοια εγχειρήματα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την Ένωση, κατόπιν απαίτησης των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης. Ο λόγος ευνόητος: κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι περιορίζονται οι πιθανότητες κάποιο ή κάποια από τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα να «σκάσουν».

ZENITH