Skip to main content

Ασφαλές «καταφύγιο» στη Βουλγαρία αναζητούν ελληνικές επιχειρήσεις

«Ανέμενα ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τη Βουλγαρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι αντίθετη», είπε σε συνέντευξή του σε βουλγαρικά μέσ
Στην αναζήτηση πιο σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος εντοπίζεται ο βασικός λόγος που τροφοδοτεί το νέο κύμα φυγής ελληνικών εταιρειών, που διαφάνηκε τους προηγούμενους μήνες προς τη γειτονική Βουλγαρία.
Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του κρατικού Invest Bulgaria Agency, B. Stefanov, τονίζοντας ότι πρόθεση του φορέα είναι να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.

«Ανέμενα ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τη Βουλγαρία εξαιτίας της κρίσης», ανέφερε σε συνέντευξή του σε βουλγαρικά μέσα ο κ. Stefanov, αλλά, όπως εξήγησε, «η κατάσταση είναι μάλλον αντίθετη. Το ελληνικό κεφάλαιο στη Βουλγαρία, κατά την τελευταία χρονική περίοδο, αυξήθηκε έστω και οριακά και αυτό συνέβη γιατί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως είναι λογικό, πολλές εταιρίες αναζητούν ευκαιρίες για μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους σε ένα πιο ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Υπό την έννοια αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος, κάθε άλλο παρά ανεξήγητη είναι η ενίσχυση του ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου στη γειτονική χώρα, όπως αυτή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2009, ωστόσο, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία κινήθηκε πτωτικά, καθώς υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, φθάνοντας τα 69,6 εκ. ευρώ, έναντι 296,7 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, η Ελλάδα διατηρεί την τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία παραμένει ο κορυφαίος επενδυτής στη γειτονική χώρα, ενώ η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος αποεπενδυτής κεφαλαίων από τη Βουλγαρία.

ZENITH