Skip to main content

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για παράταση του μνημονίου

Η ελληνική αποστολή δέχθηκε έντονες πιέσεις στο Eurogroup για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Επί 30 λεπτά ο Γιάννης Βαρουφάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Euroworking Group θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Στο υπόμνημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταγράφονται οι διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και την πρόταση της Ελλάδας.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, η ελληνική αποστολή δέχθηκε έντονες πιέσεις στο Eurogroup για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Προς άρση του αδιεξόδου, στο τραπέζι έχει πέσει η λύση της διπλής ονομασίας, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να μιλάει για πρόγραμμα-γέφυρα και στους εταίρους για τεχνική παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αντί για την τρόικα, θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη εμπειρογνώμονες του EuroWorking Group για να ελέγξουν το κοστολογημένο πρόγραμμα, που αναμένουν να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση επί 30 λεπτά, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα, όπως του ζητήθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή εξέφρασε τη βούληση της χώρας για παραμονή στο ευρώ, ενώ αναγνώρισε επίσημα για το ζήτημα του χρέους, ότι δεν επιδιώκει κούρεμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τους τέσσερις πυλώνες για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία. Συγκεκριμένα, η πρόταση Βαρουφάκη προβλέπει χρηματοδοτική σταθερότητα, χρηματοδοτική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση χρέους και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται, θέση την οποία υπογράμμισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Αυτή την ώρα γίνεται διαβούλευση για τη σύνταξη κοινής ανακοίνωσης, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυστοκία να συμφωνήσουν επί της διατύπωσης. Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της ΕΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει η Ελλάδα, απόψε για το πώς θα διευθετηθούν τα δημοσιονομικά της Αθήνας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Μέγαρο Μαξίμου: Δεν υπήρξε συμφωνία

Συμφωνία δεν υπήρξε στο αποψινό eurogroup επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή.

Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν υπήρχε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία».


 

ZENITH