Skip to main content

Ασκήσεις για Grexit από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει σε δεκάδες δισ. ευρώ το κόστος για την ευρωζώνη, σε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Τον «λογαριασμό» από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται, ένα Grexit θα εκθέσει την ΕΚΤ σε ζημιά δεκάδων δισ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ, όπως είναι προφανές, η μεγαλύτερη «λυπητερή» θα βαρύνει τη Γερμανία.

«Είναι περίπλοκο να εκτιμηθεί το πλήρες κόστος που θα έχει για την ΕΚΤ to Grexit. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα 104 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, που περιλαμβάνει τα περίπου 38 δισ. που οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν από την ΕΚΤ και το ταμείο έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνεται», γράφει το δημοσίευμα.

«Αν κάποιο μέλος αποχωρήσει, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος. Είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτές τις απώλειες η Ιταλία και η Ισπανία;», αναφέρει στο πρακτορείο ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, εδώ και καιρό προειδοποιεί για τους κινδύνους. «Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, η μέγιστη απώλεια για τη Γερμανία θα είναι 86,2 δισεκατομμύρια», λέει.

ZENITH