Skip to main content

«Ασπίδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αποσκοπεί στην στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών στη
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αποσκοπεί στη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά τον υπουργό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης, ενώ η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών.

«Ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες», κατέληξε.

Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν σχόλια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, αν και συναινεί στην ίδρυση του Ταμείου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Σταϊκούρα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έγκαιρα το φθινόπωρο του 2008 είχε προχωρήσει σε ένα πακέτο ρευστότητας. Η επιλογή συνάντησε σφοδρότατη κριτική εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από σας προσωπικά, που μιλήσατε για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ εκτίμησε πως με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις του προσχεδίου νόμου, το τοπίο συγκρότησης του Ταμείου παραμένει «θολό και ασαφές».

«Αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τα 28 δισ. ευρώ ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η ρευστότητα να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. Όσο για τα υπόλοιπα, «αφού διαφωνήσατε με το Μνημόνιο, γιατί κόβεστε για το αν θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει;».

ZENITH