Skip to main content

«Αστέρι διατροφής» στη Δράμα

Το αποκαλούν «σούπερ τροφή», «αστέρι διατροφής» και «καρπό της αιώνιας νεότητας», το κατατάσσουν στην κορυφή των πιο πλούσιων τροφίμων που μας χαρίζει η Φύση, καλλιεργείται βιολογικά δίπλα μας (στη Δρ

Μας ήλθε από τη Σιβηρία πριν από περίπου οκτώ χρόνια, αλλά εξασφάλισε ήδη την ελληνική …υπηκοότητα με μόνιμη εγκατάσταση στη Δράμα! Υπόσχεται θαύματα στην υγεία μας –και τα κάνει! Δίνει βάσιμες ελπίδες σε καλλιεργητές που έβλεπαν παντού γύρω τους αδιέξοδα! Και, σύντομα, θα αποτελεί μια καλή πηγή εισαγωγής συναλλάγματος στη χώρα μας, αφού οι εξαγωγές του προϊόντος στην Ευρώπη είναι προ των πυλών!
 


Όλα αυτά τα κατάφερε το ρωσικό μύρτιλο –blueberry, όπως είναι διεθνώς γνωστό με την αγγλική ονομασία του- που χαρακτηρίζεται από τον αμερικανικό Οργανισμό «The World’s Healthiest Foods» («Οι πιο Υγιεινές Τροφές του Κόσμου»), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, ως «σούπερ φρούτο» και «αστέρι της διατροφής». Στη Ρωσία, πάλι, το αποκαλούν «πηγή αιώνιας νεότητας»!

Αυτά τα …προσόντα του blueberry, λοιπόν, παρακίνησαν τον Δραμινό ηλεκτρολόγο Νίκο Παπουτσή (φωτό) να επιχειρήσει πειραματικά την πρώτη καλλιέργεια ρωσικού μύρτιλου στη χώρα μας, το 2002. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Νίκος Παπουτσής είναι πλέον αναγνωρισμένος βιοκαλλιεργητής, επικεφαλής ομάδας συμπατριωτών του αγροτών, που διαθέτουν την πρώτη πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια blueberry στην Ελλάδα.

«Ο γιος μου σπούδαζε μηχανολόγος στη Μόσχα και στις επισκέψεις μου εκεί γνωρίστηκα με καθηγητές του που μου σύστησαν το μύρτιλο ως «θαυματουργή τροφή». Εκεί εκτιμούν ιδιαίτερα τις ιδιότητές του και την εξαιρετική επίδρασή του στην υγεία, αλλά εμείς εδώ δεν το είχαμε καν ακουστά τότε…  Όταν τους είπα να το φέρω στη Δράμα για δοκιμαστική μεταφύτευση, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες, γιατί είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στη Σιβηρία. Πώς θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε μεσογειακό κλίμα;», λέει στη Voria.gr ο κ. Παπουτσής, υπεύθυνος πλέον του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων ν. Δράμας.

Απ’ ό,τι έδειξε η συνέχεια, το ένστικτο του Νίκου Παπουτσή λειτούργησε αποτελεσματικά, αφού οι δρυμείς χειμώνες της Δράμας και οι πρώιμες ζέστες (σε σύγκριση με τη …Σιβηρία) του Μαΐου ευνόησαν την ανάπτυξη του blueberry στην περιοχή του Καλαμπακίου κι έτσι, στη σκιά του γειτονικού Παγγαίου, μέσα σ’ έναν από τους ευφορότερους κάμπους της Ευρώπης (την πεδιάδα Φιλίππων – Δράμας) γεννήθηκε μια νέα, άκρως ελπιδοφόρα καλλιέργεια.

«Τώρα πλέον καλλιεργούμε συνολικά 40 στρέμματα με blueberry, ενώ έχουμε αγοράσει ή μισθώσει άλλα 70, με προοπτική να τα υπερδιπλασιάσουμε σύντομα μέσα στο νομό Δράμας. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που πιθανώς και άλλοι αγρότες της περιοχής μας θα συνεργαστούν μαζί μας, με προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στο άνοιγμα που κάνουμε τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά –η οποία, προς το παρόν, εξυπηρετείται κυρίως με εισαγωγές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά», μας είπε ο πρωτοπόρος καλλιεργητής.

 

 


Προσεχώς ετοιμάζεται μία καινούργια εγκατάσταση για τον Συνεταιρισμό που εκμεταλλεύεται το ελληνικό (δραμινό, για να κυριολεκτούμε) blueberry, στην περιοχή των Κυργίων του γειτονικού δήμου Δοξάτου Δράμας, με κτιριακούς χώρους 1.500 τ.μ., ενώ οι υπεύθυνοι εξετάζουν προτάσεις συνεργασίας και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δυναμική της. Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, εντός του χώρου της αρχικής φυτείας (30 στρέμματα), στο δήμο Καλαμπακίου, λειτουργεί συσκευαστήριο για μεταποίηση των ποσοτήτων του μύρτιλου που παράγονται.

Πάστα μύρτιλου (απόλυτα φυσικό παράγωγο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών –ενδείκνυται ιδιαίτερα για διαβητικούς), μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμοί blueberry με προσθήκη σταφυλιού ή ροδιού, τσάι μύρτιλου από τα –ακόμα πιο θαυματουργά!- αποξηραμένα φύλλα του φυτού, αποξηραμένα φύλλα σε συσκευασία για αφέψημα, κατεψυγμένοι καρποί μύρτιλου και, φυσικά, νωποί καρποί μύρτιλου (την εποχή της συγκομιδής του: τέλη Μαϊου – τέλη Αυγούστου) είναι τα προϊόντα που παράγει ο Συνεταιρισμός, με πιστοποιητικό aCert (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης) ως βιολογικό προϊόν υψηλής ποιότητας.

«Η καλλιέργεια του blueberry είναι μία από τις ακριβότερες (περίπου 5.000 ευρώ το στρέμμα!), γι’ αυτό και τα προϊόντα του φτάνουν στον καταναλωτή σε τιμές που δεν είναι φτηνές. Π.χ. το βαζάκι πάστας blueberry (240 γραμ.) τιμάται γύρω στα 8 ευρώ, ενώ ένας χυμός 330 ml (σε γυάλινο μπουκάλι) κοστίζει στον καταναλωτή 3,50 ευρώ.  Όμως, η ωφέλεια στην υγεία είναι τόσο μεγάλη, που πιστεύω ότι αξίζει με το παραπάνω να ξοδέψει κάποιος κάτι επιπλέον για ν’ αγοράσει αυτό το προϊόν, αντί για κάποιο άλλο συμβατικό που συνήθως όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία του (λόγω των συστατικών, συντηρητικών κ.λπ.), αλλά μερικές φορές την βλάπτει σοβαρά κιόλας!..», τονίζει ο Νίκος Παπουτσής.

Με σκληρή δουλειά μιας μικρής ομάδας (6-7 άνθρωποι όλοι κι όλοι!) έχει στηθεί ένα ισχυρό δίκτυο διανομής (μέσω καταστημάτων βιολογικών προϊόντων) σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, που συνεχώς διευρύνεται, καθώς το προϊόν έχει γίνει πλέον περιζήτητο στις τάξεις των καταναλωτών –και ιδίως μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, άνοια – Alzheimer κ.α.). Επίσης, η άμεση ενέργεια που προσφέρει το ρωσικό μύρτιλο σε κάθε του μορφή (νωπό ή μεταποιημένο) το έχει κάνει δημοφιλές μεταξύ των αθλητών και, γενικά, σε όσους έχουν ανάγκη τόνωσης του οργανισμού τους με απόλυτα φυσικό τρόπο (μαθητές, άτομα σε ανάρρωση κ.α.), καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τονώνει εξαιρετικά τον οργανισμό και ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες -σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί.  Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή –και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία –που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται, φυσικά).

Ακόμα, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του ρωσικού μύρτιλου ειδικά (να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 30 είδη blueberry, συνολικά, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες) έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, στη μήτρα και στις ωοθήκες!

Πλουσιότατο σε βιταμίνες (C, E), μαγγάνιο κι άλλα στοιχεία, το ρωσικό μύρτιλο επιβαρύνει τον οργανισμό με ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό συστατικό μιας υγιεινής δίαιτας σε καθημερινή βάση –σε όποια μορφή κι αν λαμβάνεται.

Έτσι, ένας καρπός που μας ήταν έως πρόσφατα άγνωστος μπαίνει δυναμικά στη διατροφή μας κι οι ρηξικέλευθοι βιοκαλλιεργητές της Δράμας δηλώνουν αποφασισμένοι να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά, για να μη λείπει αυτή η «θαυματουργή τροφή» από το τραπέζι μας!

Για επιπλέον πληροφορίες, αλλά και επιτόπια ξενάγηση στη φυτεία του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Blueberry Δράμας, στο τηλέφωνο: 25210 24845.

 

 

 

 

Business Story
Off

ZENITH