Skip to main content

Αθώοι Κουράκης – Ζέρβας για το σπασμένο πλακάκι στην Εγνατία

Αθωώθηκαν οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κουράκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας για την υπόθεση τραυματισμού πεζής, η οποία σκόνταψε σε πλακάκι στην Εγνατία.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Στο εδώλιο του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισαν σήμερα οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κουράκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά από μήνυση από πεζή που σκόνταψε σε πλακάκι της Εγνατίας οδού και υπέστη κάκωση ποδοκνημικής. Κατηγορούμενος για το περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι του 2012, ήταν και ο Ηλίας Βαχτσεβάνος, πρώην Διευθυντής Πρασίνου. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι δεν φέρουν ευθύνη για το ατύχημα.

Στην κατάθεσή της η Κυριακίδου Αναστασία περιέγραψε το περιστατικό, που διαδραματίστηκε στην οδό Εγνατία, μπροστά στη στάση Κολόμβου του ΟΑΣΘ, όπου δίπλα υπήρχε δέντρο με δενδροδόχο. Άλλοι δύο μάρτυρες επιβεβαίωσαν τη μαρτυρία της, λέγοντας πως την είδαν να πέφτει.

Κατά την απολογία του ο πρώην αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης τόνισε ότι «η ευθύνη ανήκει στους παρόδιους ιδιοκτήτες», ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι «δεν προβλέπεται ποτέ η κάλυψη των δενδροδόχων για την προστασία των πεζών». Ο πρώην Διευθυντής Πρασίνου Ηλίας Βαχτσεβάνος υπογράμμισε ότι «δεν είχαμε καμία καταγγελία και μάθαμε το θέμα μετά τη μήνυση της παθούσας».

Ένας από τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Πρασίνου ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των πεζοδρομίων είναι η Διεύθυνση Οδοποιίας, αλλά η ευθύνη για τα πλακάκια ανήκει στους παρόδιους ιδιοκτήτες. «Ο δήμος προβαίνει μόνο σε αναπλάσεις και δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ποτέ σπάει ένα πλακάκι, παρά μόνο όταν υπάρχει καταγγελία» τόνισε, σημειώνοντας πως σε όλο το δήμο υπάρχουν 10 εκατομμύρια πλακάκια και για τη συντήρησή τους υπάρχουν μόνο 8 εργαζόμενοι. Επίσης υπάρχουν 50.000 δέντρα με δενδροδόχους, για τα οποία είναι μόλις 7 άτομα προσωπικό», τόνισε.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, σημειώνοντας πως «υπάρχει μια εγγυητική ευθύνη του δήμου για τα πεζοδρόμια αλλά ο ίδιος ο πολίτης φέρει το βάρος του ατυχήματος και όχι το πεζοδρόμιο». «Δεκάδες πολίτες περνούν πάνω από σπασμένα πλακάκια αλλά λίγοι πέφτουνε» υπογράμμισε.

«Δικαιωθήκαμε και αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι την ευθύνη για τα σπασμένα πλακάκια την έχουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες» τόνισε σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση ο κ. Κουράκης.

Η παθούσα, μετά την απόφαση, δήλωσε ότι έχει προσφύγει και σε διοικητικά δικαστήρια για αποζημίωση, όπου αναμένεται η απόφαση.

ZENITH