Skip to main content

Άτυπο υπουργικό συμβούλιο για την ανάπτυξη

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών, στο επίκεντρο καμποτάζ, διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων, αναπτυξιακός νόμος και τιμολόγηση φαρμάκων.
Οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο, είτε με αγορανομικές διατάξεις. Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε νομοτεχνικές πλευρές που αφορούν στο καμποτάζ, την ίδρυση επιχειρήσεων, την τιμολόγηση φαρμάκων και των αναπτυξιακών νόμων.

Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη παρουσίασε σχέδιο για την κάθετη μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 22%, αλλά και για την ύπαρξη «καθαρών» τιμών των προϊόντων στο ράφι και αποσύνδεση των εκπτώσεων από τυχόν προσφορές.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή επιτροπη από όλους του γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών στην αγορά.
 
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ένα συντονισμένο σχέδιο που θα αφορά στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε ότι θα φέρει σε δύο εβδομάδες τον σχετικό νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2011 και σε πλήρη εφαρμογή από 31/12/2013.

ZENITH