Skip to main content

Αυγά και καπνογόνα στη Βουλή της Ουκρανίας

Χάος επικράτησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την παράταση της παραμονής του ρωσικού στόλου έως το 2042 στη Μαύρη Θάλασσα.
Χάος επικράτησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την παράταση της παραμονής του ρωσικού στόλου έως το 2042 στη Μαύρη Θάλασσα. Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν στις 11 Μαΐου στο Κίεβο, απαιτώντας τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.

Χειροδικίες και προπηλακισμοί σημάδεψαν τη σημερινή συνεδρίαση. Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της "συζήτησης". Ορισμένοι, μάλιστα, πέταξαν καπνογόνα εναντίον των ομιλητών μέσα στο χώρο του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος του σώματος, Βολοντίμιρ Λίτβιν, δέχτηκε επίθεση με αυγά και αναγκάστηκε να προφυλαχθεί κάτω από την ομπρέλα του.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προβλέπει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα παράτασης, επί εικοσιπενταετία, της ενοικίασης της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας, από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία «γεγονός άνευ προηγουμένου στα χρονικά των ουκρανο-ρωσικών σχέσεων» και πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα εισάγει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος και 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του χρόνου.

Η φιλοδυτική αντιπολίτευση καταγγέλλει, από την άλλη μεριά, ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς «ξεπούλησε» τη χώρα με τη συμφωνία αυτή απειλώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια, η Βουλή επικύρωσε τελικώς τη συμφωνία.

«Σήμερα καλώ όλη τη χώρα να συγκεντρωθεί στις 11 Μαΐου εδώ, μπροστά από το Κοινοβούλιο, για να εμποδίσει τις εργασίες της Βουλής και να απαιτήσει πρόωρες εκλογές», δήλωσε η Γιούλια Τιμοσένκο, ενώπιον χιλιάδων φιλοδυτικών διαδηλωτών.

ZENITH