Skip to main content

Αυγουστιάτικη νηνεμία αναμένεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Αυγουστιάτικη ατμόσφαιρα αναμένεται να έχει σήμερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι πρώτες ειδήσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας είναι ελπιδοφόρες για την επερχόμενη ανάκα
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Αυγουστιάτικη ατμόσφαιρα αναμένεται να έχει σήμερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες ο επικεφαλής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ θα επιτρέψει στον εαυτό του να χαμογελάσει καθώς οι πρώτες ειδήσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας είναι ελπιδοφόρες για την επερχόμενη ανάκαμψη.

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Απρίλιο για τον καθορισμό των επιτοκίων έγινε υπό το βάρος της διάσωσης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ το Μάιο είχαν καταρρεύσει οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Στη συνέντευξη τύπου τον Ιούνιο, ο κ. Τρισέ βρέθηκε σε θέση άμυνας για την αγορά κρατικών ομολόγων από την τράπεζα. Και τον Ιούλιο, έπρεπε πάση θυσία να διασκεδάσει τις ανησυχίες αλλά και τις αμφιβολίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά το βαρύ χειμωνιάτικο τοπίο ο κ. τρισέ μπορεί να ανασάνει καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να μπαίνει στον ίσιο δρόμο, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας έχουν ανακάμψει, ενώ και η ΕΚΤ έχει περιορίσει δραστικά τις αγορές κρατικού χρέους. Παράλληλα, η αγορά όχι μόνο αντέδρασε με ψυχραιμία στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και τα αποτελέσματα τους δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν λοιπόν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό στο 1%, ενώ αναμένουν τη συνέντευξη τύπου για να δουν αν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσημα μια προσωρινή αναστολή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.  Σημειώνεται πως την τελευταία εβδομάδα η ΕΚΤ αγόρασε μόλις 81 εκατ. ευρώ κρατικού χρέους.

Εκτιμάται πάντως πως δε θα δοθεί ένα επίσημο τέλος στο πρόγραμμα, καθώς «αν η ΕΚΤ κρατήσει αυτήν την επιλογή ανοιχτή, οι αγορές θα ηρεμήσουν αφού η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανωμαλίας,» τονίζει ο Michael Schubert, οικονομολόγος της Commerzbank.

Αυτό όμως που θα πρέπει να ανησυχεί ακόμα τον κ. Τρισέ είναι οι εκτιμήσεις ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι στις δαπάνες τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα μέτρα λιτότητας, αλλά και την πολύ υψηλή ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν τον Ιούνιο στάσιμες σε σχέση με το Μάιο, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Τα τελευταία στοιχεία είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικά. Ο σύνθετος δείκτης της Markit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες αυξήθηκε τον Ιούλιο στις 56,7 μονάδες από 56 τον προηγούμενο μήνα.

Ο τομέας των υπηρεσιών ανέβασε ταχύτητα, με τον επιμέρους δείκτη να καταγράφει άνοδο στις 55,8 μονάδες από 55,5 τον προηγούμενο μήνα.

Είναι ο εντέκατος διαδοχικός μήνας, κατά τον οποίο ο δείκτης της Markit για τον τομέα υπηρεσιών βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης των τιμών να παραμείνει κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 47,9. Την ανάκαμψη της Ευρωζώνης «οδηγεί» η μεγαλύτερη οικονομίας της, η Γερμανία, όπου ο δείκτης για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούλιο στις 56,5% μονάδες από 54,8 τον Ιούνιο. Αντίθετα ο ευρωπαϊκός Νότος αντιθέτως παραμένει υπό πίεση. Ο ισπανικός τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών, με το δείκτη να υποχωρεί στις 51,3 από 51,8 μονάδες.

Αρκετοί πάντως οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν αρχίσουν να δαπανούν περισσότερα, η στηριζόμενη στις εξαγωγές ανάκαμψη, θα κατεβάσει ταχύτητα.

ZENITH