Skip to main content

Αύριο η δίκη για την παραχώρηση των 53.800 στρ. της Σιθωνίας

Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι κάτοικοι Αγίου Νικολάου και Νικήτης στα δικαστήρια Πολυγύρου, αντιδρώντας στην παραχώρηση της έκτασης που διεκδικούν η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η «ΣΕΚΑ ΑΕ».

Αύριο εκδικάζεται (έπειτα από δυο αναβολές) η υπόθεση της παραχώρησης 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής στη «ΣΕΚΑ ΑΕ», την οποία διεκδικεί η εταιρία μαζί με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Ήδη διοργανώνεται συλλαλητήριο από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου και της Νικήτης Χαλκιδικής, που εναντιώνονται στην παραχώρηση.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στον Πολύγυρο και στις 8 το πρωί οι κάτοικοι θα αναχωρήσουν με λεωφορεία για το δικαστικό μέγαρο.

Τις κινητοποιήσεις υποστηρίζει, όπως έκανε άλλωστε και τις άλλες δυο φορές η περιφερειακή παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με επικεφαλής τον κ. Θανάση Αγαπητό. Η περιφερειακή παράταξη κάνει λόγο μάλιστα για «ορέξεις επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών», που αφορούν στο ένα τρίτο της χερσονήσου της Σιθωνίας, εδώ και 41 χρόνια!

Σύμφωνα με την «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία», η περιοχή περιλαμβάνει «δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και νησιά» και η διεκδίκησή της γίνεται «στηριζόμενη σε μεσαιωνικά -βυζαντινά και οθωμανικά- χρυσόβουλα, αγοραπωλησίες μεταξύ μοναστηριών, αλλά κυρίως στη σκανδαλώδη παραχώρηση της περιοχής με απόφαση της χούντας στο Βαρδινογιάννη το 1973. Παρόλο που η παραχώρηση ανακλήθηκε από το δημόσιο μετά την πτώση της χούντας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί και έτσι συνεχώς εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης».

Ο κ. Αγαπητός σημειώνει ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική και πως δεν μπορεί «το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού- προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών ‘επενδυτών’, να μη θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα».

ZENITH