Skip to main content

Αυστηρά όρια στα αποθέματα φαρμάκων των δημόσιων νοσοκομείων

Εγκύκλιο προς όλες τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ απέστειλε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και του ελέγχου των δαπανών του φαρμάκο
Πλαφόν στο απόθεμα φαρμάκων που διατηρούν τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή νέων σκευασμάτων προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με στόχο να περιοριστούν οι φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΣΥ.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κάνουν μηνιαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το εάν εφαρμόζονται τα παραπάνω και να ενημερώνουν εγγράφως, ενώ οι κλινικές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συντάσσουν κάθε τρίμηνο αναφορά των δαπανών κατανάλωσης φαρμάκων προς το διοικητή του νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη προσοχή στο ύψος των υπαρχόντων αποθεμάτων ενόψει της αναμενόμενης ανακοστολόγησης των φαρμάκων, η οποία θα επιφέρει μειώσεις στις τιμές. Η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων αναμένεται την Τετάρτη μετά το Πάσχα, οπότε συνεδριάζει η Επιτροπή Τιμών και Φαρμάκων του υπουργείου Οικονομίας.

Το νέο δελτίο θα περιλαμβάνει τις τιμές για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά μας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας, με το νέο τρόπο τιμολόγησης που θα ισχύσει από τη Μεγάλη Παρασκευή θα επέλθει μείωση της τιμής κατά περίπου 25%, ενώ η μείωση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως.

ZENITH