Skip to main content

Αυστραλία: Χαμηλότερος φόρος στις μεταλλευτικές

Οι αξίες των μετοχών των εταιριών εξόρυξης ορυκτού πλούτου της χώρας εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά την υποχώρηση της νέας πρωθυπουργού της Αυστραλίας.Η συμφωνία προβλέπει ότι ο φόρος στα σούπερ-κέρδη θα
Οι αξίες των μετοχών των εταιριών εξόρυξης ορυκτού πλούτου της χώρας εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά την υποχώρηση της νέας πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Η Τζούλια Γκίλαρντ άνοιξε διάπλατα το δρόμο προς τις εκλογές με το συμβιβασμό της κυβέρνησης με τη Βιομηχανία Μεταλλευμάτων.

Βασικά, η συμφωνία προβλέπει ότι ο φόρος στα σούπερ-κέρδη θα μειωθεί από το 40% στο 30%.

Όμως, 20 κορυφαίοι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν «επικίνδυνη για τη δημοκρατία» την υποχώρηση της κυβέρνησης, αν και πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τους χειρισμούς της κας Γκίλαρντ «θαυμάσιους».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμβιβαστική λύση του προβλήματος, που οδήγησε στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών θα επιταχύνει τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι θεωρούσαν «πολύ πιθανή» την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι πολύ πιθανή η διενέργεια εκλογών το Σάββατο, 7 ή 14 Αυγούστου, για να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος προετοιμασίας της αντιπολίτευσης.

Υπολογίζεται ότι η νέα συμφωνία θα κοστίσει στο κράτος 1,5 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση επίτευξης της συμφωνίας προκάλεσε αυτόματη άνοδο των τιμών των μετοχών εταιρειών μεταλλευμάτων, καθώς συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις εταιρειών του κλάδου ότι προχωρούν στην υλοποίηση σχεδίων για επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων.

ZENITH