Skip to main content

Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές

Πακέτο μέτρων ύψους 3,7 δισ. ευρώ στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων - Πρόβλεψη για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και πλεόνασμα 1,2% για φέτος.

Μέτρα συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στους εταίρους της, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικομικών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, στη λίστα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, από 2,2 δισ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,2% του ΑΕΠ. Ακόμη, αναφέρεται ότι το κόστος διατήρησης των συντάξεων στα τωρινά επίπεδα, θα διαμορφωθεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο δημοσιονομικό πεδίο, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και να φτάσει ακόμη και στο 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων με καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,7 δισ. ευρώ.

«Οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται επίσης στη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που θα δώσει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα», λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει από τους φορολογικούς ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ (350 εκατ.), τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατ.) και διακανονισμό των εκπρόθεσμων οφειλών από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Άλλα μέτρα είναι η βελτιστοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατ.), μια λοταρία αποδείξεων πορτογαλικού στυλ (270 εκατ.), η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα (250 εκατ.), μείωση κόστους φοροεισπράξεων (225 εκατ.) και νέοι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ.).

Στο καθαρό αποτέλεσμα έχει συμπεριληφθεί ματαίωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ. ευρώ), επαναφορά 13ης σύνταξης για φτωχούς (600 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για το ΕΚΑΣ (80 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι πηγές του Μαξίμου διέψευσαν διαρροή αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ ότι θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα βασικά έργα τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν ή να ολοκληρωθούν περιλαμβάνουν το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το Ιπποδρομικό Στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ, η αγοραστική αξία για το 67% του ΟΛΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά ύψους 40,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να καλέσει τον ΟΠΑ να εκτελέσει τη συμφωνία.

Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την 40ετή παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, λειτουργίας και διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης με μία προκαταβολική αμοιβή ύψους 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή ύψους 22,9 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της παραχώρησης.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει ακόμη να υποβάλλει οκτώ νομοσχέδια που να εισάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους επόμενους τομείς:

- Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ελευθερώνοντάς την από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα από τους δανειστές της Ελλάδας.

- Αποκλεισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

- Εισαγωγή ενός συστήματος πολυμερών ακυρώσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο από το κράτος προς τους φορολογούμενους και το αντίστροφο.

- Εφαρμογή ενός οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

- Να επιτρέπει την εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Εφαρμογή ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθαρρύνοντας την μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και εισάγοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

- Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

ZENITH