Skip to main content

Αυτές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση. Ανοιχτές για ερμηνείες οι διατυπώσεις για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα, εξετάζεται η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στ

Παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο φορολογικό σύστημα και τη φορολογική διοίκηση περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στους θεσμούς που εκπροσωπούν τους εταίρους-δανειστές της χώρας και οι οποίες εγκρίθηκαν ως «σημείο εκκίνησης» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης(δείτε αναλυτικά όλη τη λίστα εδώ).

Σε ό,τι αφορά κάποια από τα επίμαχα ζητήματα, όπως οι συντελεστές ΦΠΑ και η ρύθμιση των 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι διατυπώσεις είναι τέτοιες που αφήνουν ανοιχτό περιθώριο για ερμηνείες και προφανώς αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι στη λίστα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο θέμα οδεύει αύριο προς την κυβερνητική επιτροπή με στόχο να μην συνεχιστεί ο νέος φόρος, αλλά και να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα φέρουν ένα αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα:

ΦΠΑ
-Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εξορθολογίσει την πολιτική του ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές και να την εκσυγχρονίσει, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενες εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις  στο καθεστώς ΦΠΑ αφορούν κυρίως τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται σε βιβλία, φάρμακα, διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, εφημερίδες κτλ, καθώς και τους μειωμένους συντελεστές(κατά 30%) που εφαρμόζονται στα νησιά.

Ληξιπρόθεσμα
-Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και κοινωνική ασφάλιση. Όπως τονίζει, θα καθορίσει τις ρυθμίσεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο αποδοτικός διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δεν πληρώνουν παρότι μπορούν, καταφεύγοντας μέχρι και στη δόλια χρεοκοπία, και εκείνων που έχουν βρεθεί σε πραγματική οικονομική αδυναμία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τους πρώτους, η ρύθμιση θα στοχεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, ενώ σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, θα προσφέρει όρους αποπληρωμών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε φερέγγυες μονάδες να επιβιώσουν, θα ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και θα ενισχύει την κοινωνική ευθύνη όπως και την κατάλληλη κουλτούρα αποπληρωμών.  Επίσης, θα προχωρήσει στην αποποινικοποίηση των μικρών οφειλών για οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα.  

Διαρθρωτικό πλαίσιο

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει σειρά ενεργειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως η αύξηση των ελέγχων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η βελτίωση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ο τερματισμός της φορολογικής αμνηστείας και η ενίσχυση, ποσοτική και ποιοτική, των ελεγκτικών μηχανισμών. Μάλιστα, όπως σημειώνει η επιστολή, θα εξεταστεί το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση δεσμεύεται να:

-Προχωρήσει σε σθεναρές προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών.

-Τροποποιήσει τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

- Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στην φορολογική αμνηστεία.

-Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.

-Επιβάλει αποφασιστικά και να βελτιώσει την νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Όπως αναφέρει, θα εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

-Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, την ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και να διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Επίσης, θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

-Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -εάν είναι απαραίτητο μέσω περαιτέρω νομοθεσίας- από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.

-Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση των κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση

ZENITH