Skip to main content

Αυτοκινητόδρομος θα συνδέει Κόσοβο-Αλβανία

Παρουσία των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, έγινε η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Μορίνα - Μερντάρε, που θα συνδέει το Κόσοβο
Παρουσία των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, έγινε η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Μορίνα - Μερντάρε, που θα συνδέει το Κόσοβο με την Αλβανία.

Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν πως το έργο θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, «άξονα συνεργασίας και φιλίας» και εξέφρασαν την πεποίθηση πως, με την αποπεράτωση του έργου, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για τα Τίρανα και την Πρίστινα.

Οι κ. κ. Μπερίσα και Θάτσι τόνισαν, εξάλλου, πως με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου, τίθεται σε «τροχιά» εκκίνησης και μια σειρά έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Τιράνων - Πρίστινας.

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 141 χιλιομέτρων, θα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και θα καλύπτει τη διαδρομή Μορίνα - Πρίζρεν - Πρίστινα - Μερντάρε. Οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου έχουν κόστος 700 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Κοσόβου. Όπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 36 μήνες.

Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η αμερικανο - τουρκική κοινοπραξία Bechtel - Enka.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH