Skip to main content

Αυτοκριτική στη ΝΔ για τις επιλογές ήττας

Συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, με… μενού τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Έντονη διάθεση αυτοκριτικής. Απαιτούνται πολλές αλλαγές, επισήμαναν τα μέλη

του Τάσου Τασιούλα

Με διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις έγινε τελικά η αποτίμηση της εκλογικής ήττας της ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου, από τη Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης. Φωνές για ενδεχόμενες αλλαγές σε πρόσωπα ακούστηκαν, όμως κυριάρχησε το αίτημα για αλλαγές στην ιδεολογική κατεύθυνση που επέλεξε να ακολουθήσει η ηγετική ομάδα του κόμματος πριν τις εκλογές.

Η εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη (τα κυριότερα μέρη της οποίας παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα η Voria.gr), συγκέντρωσε την αποδοχή των μελών της Διοικούσας.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαντζίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ανανέωσης σε πρόσωπα, αλλά και πολιτικό λόγο, αποφεύγοντας πάντως να επιμείνει πολύ στα αίτια της ήττας, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην πάρει η όλη διαδικασία εσωστρεφή χαρακτήρα.

Για λάθη στη στρατηγική και την εκλογική τακτική του κόμματος έκανε λόγο ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ενώ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, σημείωσε πως πρέπει να ξαναμπεί στη σκακιέρα το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ και να δοθεί προσοχή στα επόμενα βήματα, διότι, όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε, «δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο πως ο κόσμος θα στραφεί αυτόματα στη ΝΔ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει τη χώρα στα βράχια»…

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι στη συζήτηση για την ανανέωση, ανασύνθεση του πολιτικού λόγου και ανασυγκρότηση της ΝΔ, πρέπει να ενταχθεί και η κοινωνία και μάλιστα με σύγχρονες διαδικτυακές και άλλες μεθόδους, αλλά και με ανοίγματα στους φορείς εκπροσώπησης της κοινωνίας.

Η αποτίμηση χωρίστηκε σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε στα θέματα γενικής κυβερνητικής πολιτικής στα δυόμιση χρόνια της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο στα ζητήματα στρατηγικής, τακτικής και επικοινωνίας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το τρίτο στα τοπικά χαρακτηριστικά, που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στο νομό Θεσσαλονίκης, με κυρίαρχα βεβαίως το διχασμό στις εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την «τροπολογία Μπουτάρη» (εκλήφθηκε από πολύ κόσμο της ΝΔ ως υποχώρηση σε απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ) και κάποιες οργανωτικές αδυναμίες.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα που επισημάνθηκαν ήταν η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση της ΝΔ πριν το 2012, που όμως δε συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη ρητορική για την ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία του κράτους. Προφανώς η δύσκολη οικονομική πολιτική και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πρόλαβε να δει αντίκρισμα στις θυσίες που έκανε. Επισημάνθηκε η σταδιακή απομάκρυνση του κόμματος από το μεσαίο χώρο και η πληγή που άφησε τελικώς ο ΕΝΦΙΑ, όπως και η… βιαστική επιλογή για έξοδο από το μνημόνιο και έξοδο στις αγορές από το φθινόπωρο.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «η ΝΔ εμφανιζόταν όμηρος της νοοτροπίας κρατισμού του ΠΑΣΟΚ» και φαινόταν ότι το προστάτευε… Έντονη ήταν η κριτική και στις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, καθώς ως «φανατικοί τεχνοκράτες» οι κ.κ. Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Θεοχάρης κτλ. στη συνείδηση της κοινωνίας αποτυπώθηκαν ως εκπρόσωποι των δανειστών ή των τραπεζιτών… Αίτιο της ήττας, σύμφωνα με την αποτίμηση, ήταν και η επένδυση της προεκλογικής εκστρατείας στη στρατηγική του φόβου και η δεξιά στροφή, όπως και η ανεπαρκής προβολή του κυβερνητικού έργου και του αναπτυξιακού προγράμματος, αλλά και η ηττοπάθεια που απέπνεε ο πολιτικός λόγος του κόμματος.

ZENITH