Skip to main content

Αυτονομείται το παράρτημα της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ.
Τη μεταφορά των υπηρεσιών διαχείρισης του Μετρό Θεσσαλονίκης στην πόλη από τις αρχές του νέου έτους με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του έργου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Μαγκριώτης στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης. Με τον τρόπο αυτό θα αυτονομηθεί το παράρτημα της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη και οιαποφάσεις θα λαμβάνονται άμεσα σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να χρειάζονταιεγκρίσεις από την Αθήνα.

 Ο υφυπουργός Υποδομών έκανε ακόμη γνωστό  ότι ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος έκανε αποδεκτή την πρότασή του για τη δημιουργία παραρτήματος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να δοθεί λύση στις καθυστερήσεις που καταγράφονται εξαιτίας των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, επεσήμανε ότι οι υπέργειες εργασίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφανισμό.  Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα πρέπει να ασχολείται κατά προτεραιότητα με την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών στα εργοτάξια του μετρό.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης ο κ. Ζορπίδης έθεσε το ζήτημα της αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρέχοντας δυνατότητα παγώματος δανείων, αλλάζει τα χρονικά όρια του Τειρεσία, αλλά δεν αντιμετωπίζει την αιτία του κακού: τα χρέη που άφησαν πίσω τους οι ακάλυπτες επιταγές, η αξία των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ποσό είναι εξωπραγματικό. Αυτή η τρύπα στην αγορά απειλεί κυρίως τους πολύ μικρούς και μικρούς επαγγελματίες», σημείωσε ο κ.Ζορπίδης. Με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, το ΕΕΘ πρότεινε ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα καλύπτει νέα δάνεια για την αποπληρωμή χρεών από ακάλυπτες επιταγές. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, θα βγάλει ευκολότερα από τον Τειρεσία χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά.

«Δώστε τώρα μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε όσες υγιείς επιχειρήσεις βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της κρίσης. Στηρίξτε τον μικρομεσαίο επαγγελματία και πολύ σύντομα θα δείτε ότι η αγορά θα ανακάμψει», πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης.

Οι προτάσεις του ΕΕΘ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο προτείνει πέντε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

-Κατοχύρωση του επαγγέλματος του μεσίτη.

-Επίλυση των προβλημάτων με τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν σε ένα φορέα το ποσό που τους αναλογεί.

-Πάγωμα των τελών παρεπιδημούντων.

-Απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και του φορολογικού συστήματος.
 
-Υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η λειτουργία του οποίου θα επιτρέψει στα Επιμελητήρια να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα μέλη τους, λειτουργώντας ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

ZENITH