Skip to main content

Αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ, τονίζει η Κατσέλη

Οκταπλασιάστηκαν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ σε μηνιαία βάση το τελευταίο πεντάμηνο σε σχέση με την περίοδο της ΝΔ, όπως τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου
Οκταπλασιάστηκαν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ σε μηνιαία βάση το τελευταίο πεντάμηνο σε σχέση με την περίοδο της ΝΔ, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Αντίστοιχα οι νομικές δεσμεύσεις έχουν τετραπλασιαστεί και η απορρόφηση έχει τριπλασιαστεί. «Το ΕΣΠΑ όχι μόνον δεν έχει βαλτώσει, αλλά επιταχύνεται καθημερινά από τότε που αναλάβαμε», ανέφερε η κ. Κατσέλη κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάνοντας ταυτόχρονα πράξη την αποκέντρωση των πόρων, την απλούστευση των διαδικασιών και την αποτελεσματική χρήση των πόρων.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο «προωθεί ουσιαστικά δέκα βασικές αλλαγές, με τις οποίες κάνουμε τρία πράγματα: αποδεσμεύουμε τους πόρους στις Περιφέρειες, αποκεντρώνουμε δηλαδή πόρους προς την ελληνική περιφέρεια, η οποία πια μπορεί αποτελεσματικά να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της, απλουστεύουμε διαδικασίες και αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενη στον αναπτυξιακό νόμο, είπε πως διαφεύγει από την ΝΔ ότι άφησε πίσω της 1 δισ. ευρώ οφειλές προς τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση σήμερα αποπληρώνει οφειλές προς τις επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που είχαν ολοκληρωθεί, καθώς και για ώριμα επενδυτικά σχέδια, ενώ άφησε να βαλτώνουν στα συρτάρια των υπηρεσιών παραγωγικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

«Εμείς με το άρθρο 13 του σχεδίου νόμου επιταχύνουμε τις αξιολογήσεις των εκκρεμών επενδυτικών σχεδίων και τα ομαδοποιούμε με βάση κριτήρια και όρια συνολικού ύψους κόστους επένδυσης, ακριβώς για να προχωρήσουμε γρήγορα στις αξιολογήσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι καταργείται η εταιρεία «Δήμος ΑΕ», η οποία υποστήριζε την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε μικρούς δήμους που δεν είχαν την κατάλληλη υποδομή, ενόψει της διεύρυνσης των δήμων λόγω του «Καλλικράτη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης για την αναπτυσσόμενη ανεργία το σταμάτημα του επενδυτικού νόμου, ο οποίος είναι συμπληρωματικός του ΕΣΠΑ. Διερωτήθηκε επίσης αν εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την αλλαγή των κεφαλαίων. «Αν δεν έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε, σας λέμε ότι έχετε αργήσει και θέτετε σε μεγάλο κίνδυνο το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της περιόδου και την αξιοπιστία σας», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να εκδιπλώσει τον προγραμματισμό της. Διερωτήθηκε όμως αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί ο στόχος απορρόφησης 10 δισ. εντός του έτους κι αν υπάρχουν ώριμα έργα για γι αυτό.

Για παραγωγική έρημο η οποία κλιμακώνεται μίλησε ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε πως δεν συζητούνται αυτά που απαιτούν οι περιστάσεις.

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε το πώς θα διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ, χωρίς η Βουλή να συζητήσει τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Καραθανασόπουλος.

Κατά τη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Ροντούλης, απευθυνόμενος προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή, τον ρώτησε αν γνωρίζει ότι υπάρχουν πράσινα «γκόλντεν μπόις» που παίρνουν 15.500 ευρώ το μήνα και ότι συνεχίζεται το φαγοπότι στον ΟΠΑΠ.

«Όχι μόνο για όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον πρωθυπουργό είναι εξαιρετικά αδιανόητο σε περίοδο περικοπών και των βουλευτικών αποζημιώσεων εκείνοι οι οποίοι ορίζονται με πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνουν μισθούς δύο και τρεις φορές μεγαλύτερους», απάντησε ο κ. Παπουτσής. Πρόσθεσε πως αν είναι αληθές το δημοσίευμα που επικαλέστηκε ο κ. Ροντούλης - γιατί δεν το γνωρίζω και μπορεί να έχει υπάρξει κάποια διάψευση - είναι προβληματικό γεγονός για το οποίο είναι απολύτως σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί επισταμένως και δώσει τη δέουσα λύση.

Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ ο ΛΑΟΣ ψηφίζει παρών.

ZENITH