Skip to main content

Αυξημένα 30% τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους σε ακίνητα εκτός σχεδίου

Αυξημένα κατά 30% θα είναι τα πρόστιμα διατήρησης των κλειστών ημιυπαίθριων, για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, έχουν τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ και βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδί
Αυξημένα κατά 30% θα είναι τα πρόστιμα διατήρησης των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, έχουν τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ και βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χθες στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο θεσπίζει ότι τα πρόστιμα διατήρησης των ημιυπαίθριων για τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι κλιμακωτά από 5% έως 15% ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ημιυπαίθριου που έχει κλειστεί παράνομα ή άλλου χώρου που έχει αλλάξει χρήση.

Ειδικότερο, το πρόστιμο κυμαίνεται από 5%-13,5% για ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και από 6%-15% για ακίνητα εκτός σχεδίου, ποσοστά τα οποία προσαυξάνονται κατά 30% για ακίνητα που δεν είναι πρώτης κατοικίας και βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και η λαμβανόμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τιμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας τους είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ.

Ακόμα, καταβάλλεται 18 μήνες μετά την ισχύ του νόμου για κατοικίες και σε 24 μήνες για ακίνητα άλλης χρήσης, εφάπαξ με έκπτωση 10% ή τμηματικά σε 6 ισόποσες δόσεις, ενώ ορίζεται το ποσό των 250 ευρώ ως παράβολο για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους.

Όσον αφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθούν οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου, όπου βρίσκεται ο δηλούμενος χώρος. Η εν λόγω δήλωση συνοδεύεται από φωτογραφία του χώρου, καθώς και από τεχνική έκθεση μηχανικού με περιγραφή του χώρου, εμβαδόν, χρήση, καθώς και έκταση γης που προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου.

Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται αντίγραφα του στελέχους της οικοδομικής άδειας, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας και της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται ο χώρος για τον οποίο ζητείται η υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται είτε με συστημένη επιστολή εντός έξι μηνών είτε απευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά τον έλεγχο του φακέλου βεβαιώνεται η πληρότητα στο αντίγραφο της δήλωσης του αιτούντος με την ημερομηνία κατάθεσης. Οι δηλώσεις καταχωρούνται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο της πολεοδομικής υπηρεσίας ή σε ειδικό βιβλίο και ο αριθμός της καταχώρησης με την ημερομηνία κατάθεσης εγγράφεται επί του αντιγράφου της δήλωσης, το οποίο επιστρέφεται στον αιτούντα.

Κατόπιν της υποβολής των δικαιολογητικών αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που αφορούν στους χώρους για τους οποίους υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά. Επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης.

ZENITH