Skip to main content

Αυξημένες οι αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους

Αυξημένες κατά 42,8%- στις 25.000- εμφανίζονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Αυξημένες κατά 42,8%- στις 25.000- εμφανίζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα, που ξεκίνησε η εν λόγω διαδικασία. Ο συνολικός αριθμό των αιτήσεων, ωστόσο, κρίνεται μικρός, καθώς οι κατοικίες με υμιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατ.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και αφορά τη διευθέτηση για 40 χρόνια των παράνομα κλειστών χώρων, όπως σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια,τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις τουυπουργείου Περιβάλλοντος.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στην πολεοδομίαμέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είτε με συστημένη επιστολή έως το τέλοςΟκτωβρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης τουακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμήζώνης άνω των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρα πρόστιμα είναιπροσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5 επί της τιμήςζώνης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του είναι το έντυπο υπολογισμούτού ειδικού προστίμου, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λάβεισυμπληρωμένο από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Μεαυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στιςπερισσότερες τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ZENITH