Skip to main content

Αυξημένες οι πιέσεις για συγχωνεύσεις τραπεζών

Απίθανο να μπουν οι ξένοι στο παιχνίδι της εξαγοράς, τουλάχιστον προς το παρόν, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ισχυρές πολιτικές πιέσεις, για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, δεδομένων και των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων που πρόκειται να δημοσιεύσουν για το δεύτερο τρίμηνο. Την άποψη αυτή εκφράζει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τα επικείμενα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η έντονη φημολογία περί συγχώνευσης των ελληνικών τραπεζών άρχισε μετά την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει το μερίδιο του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα.

Όπως τονίζει ο κ. Πάουελ Ούζκο, αναλυτής από την Macquarie Research του Λονδίνου, ενδεχόμενη συγχώνευση των ελληνικών τραπεζών θα ήταν ευεργετική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 16% από το τέλος Ιουνίου εν μέσω των σεναρίων περί συγχώνευσης, ενώ η μετοχή της Eurobank εκτινάχθηκε κατά 44%. Όσο για την Alpha Bank και την Πειραιώς, οι μετοχές τους ενισχύθηκαν κατά 37% και 26% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Macquarie Research, όμως, οι ξένες τράπεζες είναι σχεδόν απίθανο να μπουν στο παιχνίδι της εξαγοράς, τουλάχιστον προς το παρόν, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών. «Οι συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών είναι πιο πιθανές, στο μέγεθος, ωστόσο, που η τιμή είναι η κατάλληλη».

Στο άρθρο γίνεται πρόβλεψη και για την απόδοση των ελληνικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο με την Εθνική Τράπεζα να εκτιμάται πως θα δει τα κέρδη της να μειώνονται κατά 72%, στα 109,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Για τους αναλυτές του Bloomberg, τα κέρδη της Eurobank θα συρρικνωθούν κατά 65%, στα 30,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα κάνουν «βουτιά» της τάξεως του 74%, υποχωρώντας στα 33,3 εκατ. ευρώ. Όσο για την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμάται πως θα ανακοινώσει ζημίες 17,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 77 εκατ. πέρυσι.

ZENITH