Skip to main content

Αυξημένος ο δανεισμός τραπεζών από την ΕΚΤ

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια δύο μηνών παρουσίασε ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα του μεγαλεπήβολου σχεδίου διάσωσης να αντιμετωπίσει τα πρ
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια δύο μηνών παρουσίασε ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα του μεγαλεπήβολου σχεδίου διάσωσης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ασθενέστερων χωρών, αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή πτωτική αντίδραση των αγορών.
 
Οι τράπεζες δανείστηκαν 3,83 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ - πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τις 10 Μαρτίου - σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ενώ το ποσό των overnight καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στα 314,8 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.

Η αύξηση αποδεικνύει ότι το πακέτο βοηθείας, ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές χρέους, δεν παρακίνησε τα πιστωτικά ιδρύματα να δανειστούν αναμεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις διαμορφωτών πολιτικής ότι η χείρα βοηθείας ήταν μεν σημαντική, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί από κινήσεις καλής θέλησης. Ο Τσαρλς Πλόσερ, Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το πακέτο διάσωσης, καθώς ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναμενόταν να συναντηθεί με Αμερικανούς Γερουσιαστές για να απομακρύνει τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Fed να προσφέρει δολάρια σε ξένες κεντρικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Ανχελ Γκουρία, αφού επικρότησε την κίνηση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων, δεν πιστεύει ότι η τράπεζα θα σπεύσει σε επιτοκιακές αλλαγές. Εκπρόσωπος δε της ΕΚΤ ανέφερε ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει να εκδώσει δελτίο για το νέο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Από τους Ευρωπαίους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, ο Εβαλντ Νοβότνι ανέφερε ότι η απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων σταθεροποίησε τις αγορές δίδοντας την αίσθηση ότι αυτό θα συνεχιστεί, ενώ ο Νουτ Βέλινκ έκρινε ότι το πακέτο θα πρέπει να συνοδευθεί από μείωση ελλειμμάτων και χρέους, ζητώντας παράλληλα να εμποδιστεί η πρόσβαση ευρωπαϊκών χωρών σε διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., εάν αθετήσουν τους κανονισμούς για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε ότι η μάχη κατά της κερδοσκοπίας δεν θα κερδηθεί γρήγορα, ενώ ο Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα νέα μέτρα.

ZENITH