Skip to main content

Αύξηση 2,9% εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν θεαματικά στις αναδυόμενες αγορές σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Mergermark
Αύξηση κατά 2,9% στα 828,9 δισ. δολάρια σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων (M&A) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Mergermarket, στα οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν θεαματικά στις αναδυόμενες αγορές σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες οικονομίες. Στις αναδυόμενες αγορές, ο όγκος των M&A αυξήθηκε κατά 44%, φθάνοντας τα 218,5 δισ. δολάρια.

Στις αγορές αυτές δραστηριοποιήθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με εξαγορές που αντιστοιχούν στο 61,2% του συνολικού όγκου. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 18,8% και διαμορφώθηκαν σε 313,3 δισ. δολάρια. Το χαμηλό ποσοστό αύξησης των εξαγορών επιχειρήσεων οφείλεται στη βραδεία ανάκαμψη στις ΗΠΑ, την κρίση χρέους στην Ευρώπη και την αναστάτωση που επικράτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο υπεύθυνος για εξαγορές και συγχωνεύσεις της Citigroup στην Ευρώπη κ. Wilhelm Schultz ανέφερε ότι « το όπλο είναι γεμάτο, αλλά οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να τραβήξουν τη σκανδάλη, λόγω της πρόσφατης μεταβλητότητας στις αγορές».

Ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της Nomura κ. William Vereker είπε ότι είναι λιγότερο θετική η προοπτική όσον αφορά στις εξαγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ZENITH