Skip to main content

Αύξηση εμπιστοσύνης των στελεχών επιχειρήσεων

Στο υψηλότατο σημείο για περισσότερο από μία διετία βρίσκεται ο δείκτης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επικεφαλής των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη.
Στο υψηλότατο σημείο για περισσότερο από μία διετία (27 μήνες) βρίσκεται ο δείκτης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επικεφαλής των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης βρίσκεται στο 101,3, 2,3 μονάδες, αυξημένος σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρέπει να γίνει αναδρομή στον Μάρτιο του 2008, για να διαπιστωθεί τέτοιος δείκτης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα επιχειρηματικά στελέχη, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Παρόμοια ανοδική τάση σημειώνεται σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, δηλαδή ο δείκτης κινείται ανοδικά διαμορφωνόμενος μεσοσταθμικά στο 102,2, με αύξηση ως προς τον Ιούνιο 1,9 μονάδες.

Όμως, από κράτος μέλος σε κράτος μέλος υπάρχει διαφορά. Παραδείγματος χάρη, στη Γερμανία διαπιστώνεται από μήνα σε μήνα αύξηση 4 μονάδων, συμπαρασύροντας στην τάση αυτή κι άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, άνοδος 2,6 μονάδων). Στον αντίποδα, στην Ισπανία η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών στελεχών σημείωσε τον μήνα αυτόν, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, μείωση 2,2 μονάδων.

Καταναλωτές

Σε ό,τι αφορά τώρα στους καταναλωτές, σημειώνεται μία αύξηση τριών μονάδων στα όρια της ευρωζώνης, αλλά άνοδος μιας μονάδας στα όρια όλης της ΕΕ. Υποχωρεί τον Ιούλιο ο φόβος της ανεργίας στη Γερμανία, ενώ η αισιοδοξία καλύπτει το σύνολο της οικονομικής δράσης, σημειώνεται από την Επιτροπή των Βρυξελλών.

Τον Ιούλιο, ο ειδικός δείκτης «ηθικό επιχειρηματιών» αυξήθηκε κατά 0,26% -0,66% στην ευρωζώνη τον Ιούλιο (από μόλις 0,02% τον Ιούνιο), «κάτι που σηματοδοτεί την αφετηρία μιας βιομηχανικής ανάκαμψης» στο κοντινό μέλλον, «έστω κι αν απομένει δρόμος για να διανυθεί, προκειμένου να επανακατακτηθεί το προ κρίσης επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση σε επίπεδο νοικοκυριών, αυτή για τρίτο συνεχές τρίμηνο, για την ευρωζώνη, στη σκιά της οικονομικής κρίσης, μειώνεται σε ποσοστό -0,6% κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η άνοδος τιμών πολλών αγαθών και υπηρεσιών σε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνάρτηση με το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην ευρωζώνη «εξηγεί» την τάση αυτή.

Επικουρικά σε αυτόν τον ισχυρισμό έρχεται να καταγραφεί η καθίζηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, στην ευρωζώνη, μόλις στο επίπεδο +14,6% του συνόλου των καταθέσεων, στο ίδιο τρίμηνο, ενώ τέλη 2009 είχε διαμορφωθεί στο 15% του ίδιου συνόλου.

ZENITH