Skip to main content

Αύξηση επιτοκίων στην Αυστραλία από την Αποθεματική Τράπεζα

Η αύξηση κατά 0.25% είναι η πρώτη που σημειώνεται σε αναπτυγμένη χώρα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε την Τρίτη να προβεί σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της.
Η αύξηση κατά 0.25% είναι η πρώτη που σημειώνεται σε αναπτυγμένη χώρα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.
Μετά την απόφαση της Αποθεματικής, τα επίσημα επιτόκια στην Αυστραλία ανήλθαν στο 3.25%, που σημαίνει πως όσοι εξοφλούν ένα στεγαστικό δάνειο 300.000 δολαρίων θα επιβαρυνθούν με 40 δολάρια έξτρα το μήνα.
Ο διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, δικαιολόγησε την αύξηση των επιτοκίων στην ανάκαμψη της αυστραλιανής οικονομίας.

Όλοι οι δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η οικονομία ανακάμπτει. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αποκατασταθεί και οι αξίες των μετοχών ανεβαίνουν, είπε.

Ο κ. Στίβενς είπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν πρέπει να απειληθεί από τον πληθωρισμό.Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν πως σε ένα χρόνο τα βασικά επιτόκια ενδέχεται να φθάσουν έως και το 5.25%.
Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται μείωση της ανεργίας.
Το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία είναι σήμερα στο 5.8% και οι αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε και έφτασε στο 6%.Τέλος σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τον Αύγουστο έφτασε στα 1.52 δισ. δολάρια και ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

ZENITH