Skip to main content

Αύξηση φωτιά 50% στη βενζίνη

Πάνω από 0,5 ευρώ το λίτρο έχει αυξηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, βάζοντας φωτιά στην τσέπη των οδηγών. Πόσο θα πληρώνει από σήμερα ένας μέσος καταναλωτής.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Αυξημένη κατά τουλάχιστον 50% εμφανίζεται η τιμή της βενζίνης σήμερα, συγκριτικά με μόλις τέσσερις μήνες πριν, καθώς οι τρεις διαδοχικές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) έχουν κυριολεκτικά βάλει «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων και φυσικά στις τσέπες των καταναλωτών.

Ειδικότερα, ένας καταναλωτής που έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού καλείται σήμερα να πληρώσει περίπου 25- 30 ευρώ/ μήνα παραπάνω, για να «φουλάρει» το ρεζερβουάρ του, σε σχέση με όσα πλήρωνε στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, η τρίτη (και πιο φαρμακερή) αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα αναγκάζει τους οδηγούς να πληρώσουν 75- 90 ευρώ για να γεμίσουν το Ι.Χ τους με καύσιμα, όταν τον Ιανουάριο πλήρωναν περίπου 50- 60 ευρώ.

Με άλλα λόγια, τον Ιανουάριο τα 50 ευρώ που έβαζε ένας οδηγός στο αυτοκίνητό του αντιστοιχούσαν περίπου σε 50 λίτρα βενζίνης, ενώ σήμερα με τα ίδια χρήματα θα βάλει κάτι παραπάνω από 33 λίτρα.

Το μέλλον για τους οδηγούς καταγράφεται μάλλον δυσοίωνο, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% (από 21% στο 23%), που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, θα αυξήσει την τιμή της αμόλυβδης κατά περίπου 3- 4 λεπτά/ λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι το 1,5 ευρώ/ λίτρο θα εδραιωθεί ακόμη και στα φθηνότερα πρατήρια καυσίμων της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, η τρίτη αύξηση του ΕΦΚ ανέβασε την τιμή του κατά 5,5 λεπτά και πλέον διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Το χρονικό των αυξήσεων

Ιανουάριος 2010: Στα τέλη Δεκεμβρίου 2009 η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από την πρώτη ημέρα του νέου έτους θα επιβληθούν νέοι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τους φόρους των κρατών- μελών της ΕΕ.

Έτσι, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκε κατά 5,7%, ανεβάζοντας την τιμή κατά 2-3 λεπτά στα 1,02 με 1,03 ευρώ/ λίτρο.

Αντίστοιχα, ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 6,2%.

Φεβρουάριος 2010: Ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη αυξάνεται κατά 12 λεπτά το λίτρο ενώ, μαζί με το ΦΠΑ που επιβαρύνει και το φόρο κατανάλωσης, η συνολική αύξηση είναι 14,3 λεπτά. Η μέση τιμή της βενζίνης εκτινάζεται στα 1,25 ευρώ/ λίτρο. Κατά 6 λεπτά αυξάνεται το πετρέλαιο κίνησης.

Μάρτιος 2010: Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά στα 1,33- 1,35 ευρώ/ λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά.

Μάιος 2010: Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ισχύει η επιβολή του νέου αυξημένου έμμεσου φόρου στα καύσιμα κατά 10%, γεγονός που εκτίναξε την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο 1,5 ευρώ/ λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 5,5 λεπτά.

Μειωμένη η αγοραστική δύναμη των πρατηριούχων

Σημαντική μείωση παρουσιάζει η αγοραστική δύναμη των πρατηριούχων, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, όπως δηλώνει στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής. «Στις αρχές του έτους αγοράζαμε 30.000 λίτρα με 30.000 ευρώ, ενώ σήμερα για την ίδια ποσότητα πληρώνουμε 45.000 ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει πως οι διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ δεν έχουν αυξήσει τα ποσοστά κέρδους τους, καθώς εξακολουθούν να κερδίζουν τρία λεπτά ανά λίτρο.

Παράλληλα, ο κ. Κιουρτζής εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την αντιμετώπιση των πρατηριούχων από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «το κράτος δυστυχώς υπολειτουργεί. Η κυβέρνηση πολεμάει τον κλάδο μας, ο οποίος στο σύνολό του απασχολεί τουλάχιστον 35.οοο άτομα». Ακόμη υπογραμμίζει ότι «είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν έχει μπει στο ΕΣΠΑ, ενώ έχουμε θέσει κατά καιρούς διάφορα αιτήματα, χωρίς να έχουμε ανταπόκριση. Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει», επισημαίνει.

ZENITH