Skip to main content

Αύξηση ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» νησιά εξετάζει η Βαλαβάνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί άφησε η αναπλ. υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Τι είπε για φορολόγηση για τσιγάρα και ποτά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί άφησε η αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Υπάρχουν σκέψεις φορολόγησης για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε , μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Βαλαβάνη άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης της φορολόγησης τσιγάρων και ποτών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης στην φορολογία των καυσίμων.

«Στα τσιγάρα οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%» είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως η υπέρμετρη φορολόγηση των καυσίμων οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Η αναπληρώτρια υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως και το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης» που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και το οποίο δίνει κίνητρο στους πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. «Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατήσουν όλες τις αποδείξεις το 2015», είπε και προσέθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις να προβλεφθεί επιβράβευση για όλους.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο φορολογικό, για τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σκοπεύει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με το νόμο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σημείωσε η κ.Βαλαβάνη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Για το σκοπό αυτόν συγκροτείται ειδική επιτροπή, η οποία θα ορίσει την αξία τόσο της ιδιωτικής, όσο και της δημόσιας περιουσίας, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Σχετικά με τις υποταγές από τους δανειστές, ανέφερε ότι «με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενημερώνουμε για ό,τι κάνουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία είπε: «δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό» σχολίασε για το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων και συμπλήρωσε: «Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση»

ZENITH