Skip to main content

Αύξηση πωλήσεων, μείωση κερδών για τα ΕΛΠΕ

Ενισχυμένος κατά 20% έκλεισε στο πρώτο εξάμηνο, σε ετήσια βάση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των ΕΛΠΕ, ωστόσο τα καθαρά κέρδη την ίδια περίοδο παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 60%.
Ενισχυμένος κατά 20% έκλεισε στο πρώτο εξάμηνο, σε ετήσια βάση, ο  ενοποιημένος κύκλος εργασιών των ΕΛΠΕ, ωστόσο τα καθαρά κέρδη την ίδια περίοδο παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 60%.

Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε στο εξάμηνο του έτους 20% και διαμορφώθηκε σε 4,21 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,5 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Τα καθαρά κέρδη την ίδια περίοδο παρουσιάζουν πτώση 60% και διαμορφώνονται σε 59 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 148 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στον κλάδο της Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας λόγω βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης, στην ισχυροποίηση του δολαρίου και σε μία σειρά μέτρων για τον συστηματικό έλεγχο και μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που ελήφθησαν τους τελευταίους 18 μήνες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η καθαρή κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2010 επιβαρύνθηκε κατά 33 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά φόρων επί των καθαρών κερδών του 2009 (κατά 26 εκατ. ευρώ συνολικά για τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ. και κατά 7 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του Ομίλου στη ΔΕΠΑ), απώλειες 8 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των αποθεμάτων (έναντι κερδών ύψους 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009), καθώς και απώλειες 66 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές από την αποτίμηση των δολαριακών δανείων (έναντι κερδών ύψους 3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα) που οφείλονται στην προσωρινή ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο τέλος του εξαμήνου.

ZENITH