Skip to main content

Αύξηση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Βουλγαρία

Στα σύνορα της Βουλγαρίας, σημειώθηκε αύξηση που κυμαινόταν από 50% έως 70% στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Ένωσης, Χρίστο Λάτσεφ.
Μειωμένες πωλήσεις, κατά 300 τόνους ανά μήνα, σημειώθηκαν, την περίοδο 2008-2009, στην αγορά καπνού και συγκεκριμένα στις πωλήσεις τσιγάρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Καπνού και Καπνοπαραγωγών της Βουλγαρίας.

Αντίθετα, το ίδιο διάστημα, σε περιοχές, κυρίως στα σύνορα της Βουλγαρίας, σημειώθηκε αύξηση που κυμαινόταν από 50% έως 70% στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, τόνισε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Ένωσης, Χρίστο Λάτσεφ.

Όπως είπε, υπήρξε μείωση των πωλήσεων στα προϊόντα καπνού κάθε μήνα, τουλάχιστον κατά 10%, την περίοδο 2008-2009, ενώ δεν υπήρξαν στοιχεία για μείωση του αριθμού των καπνιστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν οδήγησε σε μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά σε πτώση της ζήτησης για τα νόμιμα προϊόντα.

Η Ένωση ανακοίνωσε πως οι απώλειες για τα ταμεία του κράτους από το λαθρεμπόριο διαμορφώνονται σε ποσό που κυμαίνεται από 600 έως 800 εκατ.λέβα (περίπου 300 έως 400 εκατ.  ευρώ).

Επίσης, ο κ. Λάτσεφ υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης αυστηρών ελέγχων στην αγορά, με στόχο τη μείωση του λαθρεμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH