Skip to main content

Αύξηση της πείνας στις ΗΠΑ

Σχεδόν το 15% των αμερικανικών νοικοκυριών, ήτοι 17 εκατ. οικογένειες -κατά τρία εκατ. περισσότερες από το περασμένο έτος-με δυσκολία γέμισαν τα πιάτα τους σε μία δεδομένη στιγμή μέσα στο 2008, τονίζε
Σχεδόν το 15% των αμερικανικών νοικοκυριών, ήτοι 17 εκατ. οικογένειες -κατά τρία εκατ. περισσότερες από το περασμένο έτος-με δυσκολία γέμισαν τα πιάτα τους σε μία δεδομένη στιγμή μέσα στο 2008, τονίζεται σε κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 1995, οπότε το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε να καταγράφει την «διατροφική αβεβαιότητα», όπερ σημαίνει την αδυναμία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν καθ’ όλον το έτος σε όλα τα μέλη του μία επαρκή διατροφή ώστε να διάγουν μία υγιή ζωή.

Το γεγονός αυτό συμπίπτει χρονικά με την αύξηση της δεινώτερης ύφεσης που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’30 και την απώλεια εκατ. θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ανησυχητική» την έκθεση, μολονότι η τάση αυτή ήταν προβλέψιμη, δεδομένης της σημαντικής αύξησης στη ζήτηση διατροφικής βοήθειας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως σε περισσότερες από 500.000 οικογένειες ένα παιδί βίωσε την πείνα για περισσότερες φορές μέσα στη χρονιά. Η ανάπτυξη των παιδιών μας, οι ικανότητες τους για μάθηση και για να αναπτύξουν όλες τους τις δυνατότητες, και μέσα από αυτά η ίδια η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, εξαρτώνται από τα κανονικά και υγιή γεύματα», τονίζει ο πρόεδρος στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας για το 2008, το 14,6% των νοικοκυριών σε κάποια δεδομένη στιγμή είχαν δυσκολίες να έχουν επαρκή φαγητό για να καταναλώσουν όλα τα μέλη τους, λόγω έλλειψης χρημάτων και αποθεμάτων. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση εν σχέσει προς το 2007, όταν 13 εκατ. οικογένειες (11,1%) βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση.


πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

ZENITH