Skip to main content

Αύξηση των εισαγωγών φαρμάκων στη Γεωργία

Συνεχή ποσοτική αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων στη Γεωργία, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία δημοσιεύει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσ
Συνεχή ποσοτική αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων στη Γεωργία, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία δημοσιεύει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Τιφλίδας.

Για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές φαρμάκων ξεπέρασαν τα 130 χιλ. δολ. και ανήλθαν στο 4,2% επί του συνόλου των εισαγωγών της Γεωργίας. Το 98% των φαρμακευτικών προϊόντων εισάγονται χωρίς την επιβολή τελωνειακών δασμών.

Όσον αφορά τις εξαγωγές φαρμάκων, έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν σε 17.696 χιλ. δολ. και σε ποσοστό 2,2% επί των συνολικών εξαγωγών.

Η σημαντικότερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα διανομής φαρμάκων της Γεωργίας είναι η «PSP Pharmacy», το μερίδιο αγοράς της οποίας υπερβαίνει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι άλλες δύο σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα είναι η «GPS», η οποία κατέχει την τρίτη θέση σε πωλήσεις στη Γεωργία, καθώς και η «Public Pharmacy», η οποία εισάγει φάρμακα και τα διανέμει σε ολόκληρη τη χώρα.

ZENITH