Skip to main content

Αύξηση των εξαγωγών μετά από 17 μήνες

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Την ικανοποίησή του δηλώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για την άνοδο των εξαγωγών το Μάρτιο. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη: «για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο τον περασμένο Μάρτιο. Η μοναδική άλλη στιγμή που οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά τους τελευταίους 17 μήνες ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και είχαν σημειώσει οριακή αύξηση της αξίας τους κατά 0,9%».

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ, η αξία των εξαγωγών κατά τον Μάρτιο του 2010 σημείωσε αύξηση κατά 16,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Αν στα στοιχεία της εκτίμησης προστεθούν στα στοιχεία του διμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΣΥΕ, οι εξαγωγές στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010 παρουσιάζουν μικρή αύξηση κατά 1,3%, στα 3.423 εκατ. ευρώ από 3.379,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -18,2% και η αξία τους υποχώρησε σε 6.320 εκατ. ευρώ από 7.729 εκατ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε η κα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα στοιχεία: «παρατηρείται μια αναστροφή της πτωτικής τάσης των εξαγωγών και ακόμη κι αν είναι ίσως πολύ νωρίς για συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι η αναστροφή αυτή θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, είναι σημαντική αυτή η αύξηση για την ψυχολογία της αγοράς».

ZENITH