Skip to main content

Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη

Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων παρατηρήθηκε στην ευρωζώνη τον Μάιο, με τον δείκτη του Economic Cycle Research Institute να σκαρφαλώνει στις 95,8 μονάδες από 95,6 μονάδες τον Απρίλιο.
Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων παρατηρήθηκε στην ευρωζώνη τον Μάιο, με τον δείκτη του Economic Cycle Research Institute να σκαρφαλώνει στις 95,8 μονάδες από 95,6 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, παρά τη σταθερή αύξηση, οι πληθωριστικές πιέσεις απέχουν αρκετά από τα υψηλάτου 2008.

Αισιόδοξος στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Λάκσμαν Άκουθαν του ECRI, ο οποίος δήλωσε ότι «αν και οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη εξακολουθούν να είναισχετικά περιορισμένες, αυξάνονται σταθερά από την άνοιξη του 2009».

Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση του ποσοστού ήταν οι πιέσεις στις τιμές σε Ιταλία και Ισπανία σε αντίθεση με τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Πάντως, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,4% από 1,6% που ήταν τον Μάιο.

ZENITH