Skip to main content

Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων/ χορηγήσεων το Φεβρουάριο

Αύξηση παρουσίασαν τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, το Φεβρουάριο του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, το Φεβρουάριο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, άνοδο κατά 15 μονάδες βάσης παρουσίασε, το Φεβρουάριο του 2010, τοεπιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς καθορισμένη διάρκεια καιδιαμορφώθηκε στο 5,87%. Σημαντική επίσης άνοδο (κατά 20 μονάδες βάσης)παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείωνσυγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), πουδιαμορφώθηκε στο 4,72%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά(δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης καιδιαμορφώθηκε στο 3,37%. Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια τωνστεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των νέωνστεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώςκαι το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1μέχρι και 5 έτη παρουσίασαν άνοδο κατά 3 και 7 μονάδες βάσης αντίστοιχακαι διαμορφώθηκαν στο 3,08% και 4,67% αντίστοιχα.

Παράλληλα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα το Φεβρουάριο του 2010 στο 0,44% και 0,36% αντίστοιχα. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε σημαντική άνοδο 17 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,35%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε άνοδο (κατά 7 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 0,37%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε άνοδο κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,14%. Η εξέλιξη πάντως αυτή οφείλεται εν μέρει σε στατιστικούς λόγους, καθώς εξαιτίας τιτλοποιήσεων ανοικτών δανείων, αυξήθηκε η σχετική βαρύτητα των δανείων μέσω πιστωτικών καρτών, που είναι και τα πλέον υψηλότοκα.

ZENITH