Skip to main content

Βαλαβάνη: Τέλος στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων

Την άρση της διάταξης για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, θα προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τροπολογία με την οποία θα επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, προκειμένου να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με συντελεστές 11%-33% για ποσά που δεν έχουν εισπράξει, προωθεί στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά.

Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη  προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή με την οποία θα καταργείται η πρόβλεψη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11% των ανείσπρακτων μισθωμάτων για τα πρώτα 12.000 ευρώ  και με συντελεστή 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ. Με τη ίδια ρύθμιση θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο και να μην φορολογούνται για αυτά.

Ερωτηθείσα για το θέμα του ΕΝΦΙΑ η κ. Βαλαβάνη ανέφερε πως ο φόρος θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο που θα προστατεύει την χαμηλή και μεσαία περιουσία. Σύμφωνα με την ίδια θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας το οποίο ωστόσο δεν προσδιόρισε, καθώς όπως είπε περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η ίδια προανήγγειλε την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιουλίου το οποίο θα καθορίζει ζητήματα όπως το νέο αφορολόγητο, τη νέα κλίμακα, τις φοροαπαλλαγές, κ.α..

Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίνεται σε ένα δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών που αφορά την κατάργηση της διάταξης για τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων.

Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σε ότι αφορά το ύψος του αφορολόγητου ορίου για το νέο φόρο ακινήτων υπονοώντας ότι αν με αυτό αποκλείονται οι περισσότεροι τότε το βάρος του φόρου θα πέσει σε λίγους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τω ιδιοκτητών ακινήτων, αν το αφορολόγητο όριο θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ το 47% των ιδιοκτητών δεν θα πληρώσει φόρο ακινήτων.

Σχετικά με την πρόταση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για πολυτελή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η κ.Βαλαβάνη την χαρακτήρισε βάσιμη αλλά όπως διευκρίνισε υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν στο γεωγραφικό διαχωρισμό εφαρμογής του μέτρου.

ZENITH