Skip to main content

Βανδαλισμοί σε τζαμί στην Ρωσία

Συνθήματα με το άστρο του Δαβίδ, που αναγράφησαν στο τζαμί της Poklonnaya Hill στη Μόσχα.

Συνθήματα με το άστρο του Δαβίδ, που αναγράφησαν στο τζαμί της Poklonnaya Hill στη Μόσχα, θεωρήθηκε ότι είναι απάντηση στα γεγονότα του Παρισιού. Υπήρξαν μάλιστα και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει και επιθυμία αποσταθεροποίησης της κατάστασης και στη Μόσχα.

Σύμφωνα με αναλυτές, κι επειδή η ρωσική κοινωνία δεν υποφέρει από ισλαμοφοβία, θεωρείται ότι μόνο κάποιες περιθωριακές ομάδες, τα μέλη των οποίων «δύσκολα μπορούν να ονομάζονται ορθόδοξοι χριστιανοί ή εβραίοι», τείνουν να εκφράζουν ισλαμοφοβικές τάσεις.

Ο Αλέξανδρος Μπόροντα, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας, δήλωσε ότι η αστυνομία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πράξεις βανδαλισμού και να τιμωρήσει τους ενόχους, το συντομότερο δυνατό, ιδίως υπό το πρίσμα της παγκόσμιας διαθρησκευτικότητας και των διενέξεων μεταξύ των εθνοτήτων.

Ο δε Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπενθύμισε ότι το τζαμί ήταν δεν ήταν μόνο ένα μέρος για τις προσευχές, αλλά και ένα μνημείο για τους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντως, όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, και δεν θα προκληθεί το θρησκευτικό συναίσθημα των ισλαμιστών, ώστε να υπάρξουν και στην Ρωσία φαινόμενα ανάλογα με αυτά της Γαλλίας.

Ο Μακεδών

ZENITH