Skip to main content

Βαριά πρόστιμα από ΕΕ σε 17 εταιρείες για δημιουργία καρτέλ

Πρόστιμο ύψους 326 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμερικανική εταιρεία ειδών μπάνιου Ideal Standard για τη δημιουργία καρτέλ με 16 άλλες ομοειδείς εταιρείες.
Πρόστιμο ύψους 326 εκ. ευρώ (400 εκ. δολάρια) επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμερικανική εταιρεία ειδών μπάνιου Ideal Standard για τη δημιουργία καρτέλ με 16 άλλες ομοειδείς εταιρείες με σκοπό τον καθορισμό των τιμών στα προϊόντα τους σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κομισιόν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το καρτέλ προξένησε βλάβες σε επιχειρήσεις και επαγγέλματα του κλάδου, όπως οικοδόμοι και υδραυλικοί, αλλά και σε μεγάλο αριθμό οικογενειών, στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Πρόστιμα, όμως, επιβλήθηκαν και στις εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες: 71,2 εκ. ευρώ στη γερμανική V&B, 57 εκ. ευρώ στη φιλανδική Sanitec και 54,8 εκ. ευρώ στην επίσης φιλανδική Grohe. Συνολικά, τα πρόστιμα ανήλθαν σε 622 εκ. ευρώ.

Ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι υπήρξε μείωση των προστίμων για πέντε εταιρείες, καθώς κινδύνευαν με πτώχευση.

Οι 17 εταιρείες ειδών μπάνιου συντόνιζαν τις τιμές πώλησης των προϊόντων από το 1992 έως το 2004, και είχαν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναντήσεις και ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ εταιρειών. Οι συμφωνίες αφορούσαν στην αύξηση των τιμών, στον καθορισμό των κατώτατων τιμών και των εκπτώσεων.

ZENITH