Skip to main content

«Βαρίδι» η «Ζω – Δω» για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Σε «βαρίδι» για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εξελίσσεται η θυγατρική επιχείρηση ζωοτροφών «Ζω – Δω», καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, αποδεικνύεται ότι η εξαγορά της πριν περί
Σε «βαρίδι» για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εξελίσσεται η θυγατρική επιχείρηση ζωοτροφών «Ζω – Δω», καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, αποδεικνύεται ότι η εξαγορά της πριν περίπου ένα (1) χρόνο υπήρξε μάλλον ανεπιτυχής επιχειρηματική κίνηση.

Η πρώην μονάδα της ΕΛΒΙΖ στα Ιωάννινα, γιατί περί αυτής πρόκειται, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της εξαγοράς, αλλά πλέον έχει φτάσει να «φλερτάρει» επικίνδυνα ακόμη και με το «λουκέτο», εάν οι μέτοχοι – παραγωγοί της Δωδώνης δεν τη στηρίξουν με αγορές ζωοτροφών. Την αναγκαιότητα στήριξης του εγχειρήματος, μάλιστα, την έθεσε χωρίς περιστροφές και ο πρόεδρος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. «Πρέπει να συμμετέχετε και στις ευθύνες, όχι μόνο στις διεκδικήσεις», φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Δ. Παλαιοθόδωρος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ατυχή και χωρίς προγραμματισμό την επένδυση.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε διαφημίσει την εξαγορά του τοπικού εργοστασίου της (τότε ΕΛΒΙΖ) Ζω – Δω, ως μια κίνηση που θα βοηθήσει στην καθετοποίηση της Δωδώνης, όσο και των κτηνοτρόφων συνεργατών της, διότι την εποχή εκείνη οι τιμές επί των ζωοτροφών είχαν εκτοξευτεί. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος, αλλά οι κτηνοτρόφοι απευθύνονταν σε άλλες πηγές προμήθειας ζωοτροφών, καθώς τις έβρισκαν φθηνότερες.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη γενική συνέλευση, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας κατέστησε σαφές πως καταργούνται οι μεσάζοντες και πλέον η ίδια η εταιρία θα προωθεί τα προϊόντα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία προτίθεται να αναπτύξει ευρύ εμπορικό δίκτυο, το οποίο θα ελέγχει αυτόνομα. Για την πιθανότητα, εξάλλου, να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ήταν αρνητικός. «Οι τιμές τις οποίες προσέφερε η Δωδώνη κατά το 2009 και παρά τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα αποτελέσματα της, ήταν οι υψηλότερες στον Ελληνικό χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «ξεπέρασαν τις τιμές των άλλων γαλακτοβιομηχανιών κατά τουλάχιστον 12% στο πρόβειο γάλα και κατά περίπου 20% στο αγελαδινό, με τις μέσες τιμές να έχουν διαμορφωθεί σε 95 λεπτά ανά κιλό για το πρόβειο γάλα και σε 38 λεπτά ανά κιλό για το αγελαδινό γάλα αντίστοιχα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (μέτοχος της Δωδώνη), Χ. Μπαλτογιάννης, ανέφερε ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών, τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης και της λαθεμένης εμπορικής πολιτικής των προηγούμενων ετών είναι εμφανή και αποτυπώνονται ξεκάθαρα στον ισολογισμό της εταιρίας». Να σημειωθεί ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών της «Δωδώνη» ενισχύθηκε κατά 0,30%, φθάνοντας στα 110,7 εκ. Ευρώ, αλλά τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 32%, ανερχόμενα στα 1,27 εκ. ευρώ.

ZENITH