Skip to main content

Βαριές καμπάνες για παραβάσεις στην αγορά καυσίμων

Πρόστιμα από 1.500 έως και 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και λουκέτα προβλέπει το νέο σύστημα κυρώσεων για παραβάσεις στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.
Πρόστιμα από 1.500 έως και 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και λουκέτα προβλέπει το νέο σύστημα κυρώσεων για παραβάσεις στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Η παραπάνω απόφαση προωθείται με στόχο την αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαισίου, το οποίο είναι γεμάτο «παράθυρα» και ασάφειες, με αποτέλεσμα, παρά τη διαπίστωση παραβάσεων από τα κλιμάκια ελεγκτών, οι επιτήδειοι να καταφέρνουν να «ξεγλιστράνε».

Πλέον, οι κυρώσεις αυστηροποιούνται και δημιουργούνται 12 κατηγορίες παραβάσεων με συγκεκριμένες ποινές, με «τσουχτερά» κατώτατα όρια στο πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν.

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται οι παραβάσεις που αφορούν έλλειψη ή μη ανανέωση άδειας λειτουργίας από διυλιστήρια, εταιρείες ή πρατηριούχους, νοθεία, μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της άδειας διύλισης, διακίνησης και εμπορίας, παραβάσεις της νομοθεσίας για τη διακίνηση υγρών καυσίμων, μη ανάρτηση εμπορικών σημάτων από τα πρατήρια, πρόσμειξη διαφορετικών τύπων καυσίμων, μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας κλπ.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για νοθεία, διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου που χρησιμοποιείται για πρόσμειξη. α) Εάν γίνεται πρόσμειξη στη βενζίνη με άλλο τύπο βενζίνης, το πρόστιμο ξεκινά από τις 15.000 χιλιάδες και φτάνει στις 104.000 ευρώ β) Εάν γίνει πρόσμειξη πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης, το πρόστιμο φτάνει ως τις 234.000 ευρώ. γ) Εάν γίνει πρόσμειξη μεγάλης κλίμακας πετρελαίου κίνησης με ναυτιλιακό πετρέλαιο, το πρόστιμο φτάνει έως και τα 614.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής για όλες τις περιπτώσεις νοθείας το πρόστιμο διπλασιάζεται. Επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση από εταιρία εμπορίας τα πρόστιμα προσαυξάνονται κατά 100%, ενώ εάν οι εγκαταστάσεις ανήκουν σε διυλιστήρια κατά 200%. Σε περίπτωση σοβαρής παράβασης προβλέπεται ακόμα και η ανάκληση της άδειας ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης.

Για περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου, το πρόστιμο φτάνει τα 20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται η διαβίβαση του φακέλου στον εισαγγελέα. Τέλος, το μεγαλύτερο πρόστιμο που προβλέπεται φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά την έλλειψη άδειας για εταιρεία διύλισης.

ZENITH