Skip to main content

Βαρουφάκης: Αυτοί μου ζήτησαν να είναι ασαφές το κείμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία με τους θεσμούς είναι γεμάτη από ασάφειες παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, εξηγώντας πως αυτό έγινε σκόπιμα. Τι είπε για το ΦΠΑ και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡ

Η συμφωνία με τους θεσμούς είναι γεμάτη από ασάφειες παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, εξηγώντας πως αυτό έγινε σκόπιμα.

«Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Οι Ευρωπαίου ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Αντ1.

Όπως υποστήριξε, του ζητήθηκε από τους εταίρους να μην υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για να περάσει πιο εύκολα από τα κοινοβούλια. Μάλιστα, περιέγραψε και έναν χαρακτηριστικό διάλογο με αξιωματούχο που δεν κατονόμασε. «Καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, αλλά αν είναι να το περάσουμε σήμερα, αν βάλουμε ένα νούμερο απλά δεν θα περάσει. Να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή προσδιορισμό» φέρεται να του είπε ο αξιωματούχος στο Eurogroup.

«Δεν θα σας δώσω ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορώ να το πετύχω», είπε ο υπουργός Οικονομικών και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει πόσα χρήματα θα βγάλει το κράτος από τη φοροδιαφυγή.

Μιλώντας για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, τόνισε ότι «αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου». Θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup, ανέφερε, ο κ. Βαρουφάκης, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είχε ξαναγίνει. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε απομόνωση. «Μας έλεγαν ότι ήμασταν σε απομόνωση. Το ανατρέψαμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

 «Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Σε σχέση με το ΦΠΑ επεσήμανε ότι δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα στις παραμεθόριες, στον τουρισμό στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα. «Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα, θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση» υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο το μονοσχέδιο για τις ληξιοπρόθεσμες οφειλές. «Αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου» ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά. «Έχουμε πει ότι δε θα γίνονται μονομερείς ενέργειες με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για αυτές τις ενέργειες, όπως για τα ληξιπρόθεσμα, δε χρειαζόμαστε έγκριση. Και θα κάνουμε και άλλες ενέργειες, καθώς δε θέλουμε να κάνουμε τον συνεπή φορολογούμενο να νιώθει κορόιδο» σημείωσε. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ αναγνώρισε ότι ήταν λάθος που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν να μη πληρώσουν το συγκεκριμένο φόρο.

Κληθείς να απαντήσει στο τι πέτυχε τελικά η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Βάλαμε για πρώτη φορά στην ατζέντα την ανθρωπιστική κρίση.
Είμαι εδώ γιατί εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που πεινάνε». Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αποστάσεις πήρε ο υπουργός Οικονομικών για τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές περί σκισίματος του μνημονίου. «Εγώ δεν ήμουν τότε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω αλλά δεν έγινα. Η σύγκλησή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε μέσα στα τελευταία χρόνια. Εγώ θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Είχα γράψει ένα άρθρο τον Μάρτιο του 2012 απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που ψήφισαν το 2ο Μνημόνιο. Κάθε φορά που παίρναμε μια δόση, μειώναμε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Αυτό που έλεγα και ξαναέλεγα στο Eurogroup, ήταν ότι το μνημόνιο τελείωσε», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, σε μία δημοκρατική Ευρώπη το μνημόνιο είναι ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών. Συμφωνώ με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε να μπορείς να το καταργήσεις με ένα νόμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ζούμε σε μια πραγματική δημοκρατική Ευρώπη. Αν δεις το πώς λειτουργεί το Eurogroup. Δεν υπάρχει καν συζήτηση. Δεν γίνεται συζήτηση. Θεσμικά δεν υπάρχει το Eurogroup» σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει εάν το μνημόνιο τελείωσε, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε κατηγορηματικά: «Τελείωσε. Επέτρεψέ μου να εξηγήσω τι σημαίνει μνημόνιο για μένα. Δανεικά και λιτότητα είναι μόνιμη σκοτοδίνη. Οι όροι του μνημονίου απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία. Χτυπήσαμε συνταξιούχους και κομμώτριες ενώ η μεγάλη διαπλοκή διαχειριζόταν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία, από τον Γ. Μηλιό είπε πως στεναχωριέται «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μ. Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση που είχε έξω από τις πρώτες επαφές του ως υπουργός, δήλωσε πως «ένα πράγμα που ειπώθηκε τις πρώτες φορές που πήγα έξω ήταν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, υπάρχει συμφωνία πρέπει να την εφαρμόσετε».

Μιλώντας για τα μέτρα ασφαλείας και το αν θα έχει ο ίδιος αστυνομικό ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω αστυνομικό και αν χρειαστεί να έχω θα παραιτηθώ».

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση «ηττήθηκε και συνθηκολόγησε»

Τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση «ηττήθηκε και συνθηκολόγησε με την τελευταία της συμφωνία με το Eurogroup» απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό ABC.

«Δεν το βλέπω καθόλου σαν ήττα, αλλά σαν νίκη της Ευρώπης που αναγνώρισε τις δημοκρατικές αρχές μιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε» τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι του αρέσει να λέει «τα σύκα-σύκα» και αυτό, όπως παρατήρησε, ίσως να ενοχλεί κάποιους συναδέλφους του στο εξωτερικό.

Υπογράμμισε ακόμη πως η 12χρονη παραμονή του στην Αυστραλία (δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ) τον «σημάδεψε». «Όσοι με γνωρίζουν λένε πως έχω επηρεαστεί από τον αυστραλιανό τρόπο σκέψης» σημείωσε, προσθέτοντας: «Ίσως να είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτω τις ανοησίες χωρίς να νοιάζομαι τι θα πουν οι άλλοι. Πιθανότατα να με επηρέασε και ο (πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας) Πολ Κίτιγκ τον οποίο θαύμαζα».

 

 

 

 

 

ZENITH