Skip to main content

Βαρουφάκης: Δεν πάμε να εκβιάσουμε με τσαμπουκά και μπλόφες

Τα δάνεια της ΕΚΤ θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πορευτεί με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας, δηλώνει ο οικονομολόγος και υποψήφιος με το κόμμα στη Β’ Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», συμπληρώνοντας πως «το Grexit, τόσο για εμάς, όσο και για τους εταίρους μας έχει απαγορευτικό κόστος».

«Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε στη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας. Μπλόφα μπορείς να κάνεις όταν παίζεις πόκερ. Όταν είσαι πτωχευμένος έχεις ιερή υποχρέωση να πεις συγγνώμη δεν δικαιούμαι να δανειστώ. Όταν έρθει η ΕΚΤ τον Ιούνιο να σου πει έχω ένα ομόλογο 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις και για αυτό σου δανείζω, αυτό είναι παραλογισμός» σημειώνει και, ερωτηθείς γιατί δεν θέλει να πληρώσει τα ομόλογα ειδικά στην ΕΚΤ, υπογραμμίζει:

«Τα δάνεια αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Γιατί κανονικά θα είχαν κουρευτεί αν δεν είχαν εξαιρεθεί από το PSI. Η ΕΚΤ τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Το έκανε υποτίθεται για να βοηθήσει. Απέτυχε. Ήταν λάθος της ΕΚΤ και πιστεύω πρέπει να πληρώσει αυτός που έκανε το λάθος. Καταλαβαίνω όμως ότι ο κ. Ντράγκι δεν φταίει και ότι υπάρχει νομικό ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε κάπως».

Επιπρόσθετα, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι «οι εταίροι μας θα μας ακούσουν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις που συμφέρουν όλες τις πλευρές», αλλά και επειδή είναι αποφασισμένος να πει «όχι» εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως τονίζει, έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για την επόμενη δόση.

«Γιατί να μην εκδώσουμε ένα ομόλογο με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ. ευρώ απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με απειροελάχιστο επιτόκιο 0,1%-0,2%, έτσι ώστε να το αποθέσουμε στο ενεργητικό της ΕΚΤ;», διερωτάται, τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω είναι μια καλή λύση», καταλήγει.

ZENITH