Skip to main content

Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση, αν πρέπει να συνεχίσουμε το μνημόνιο

Σύντομα το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα, τι εξετάζεται για έκτακτη εισφορά και ΦΠΑ. Απάντηση Βαρουφάκη σε όσα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ για τα περί αποστολής λανθασμένης επιστολής.

«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί άμεσης ελληνικής υιοθέτησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας μας, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει την πρώτη δόση αυτόν το μήνα.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως ο λόγος που εξελέγη η κυβέρνηση είναι για να αμφισβητήσει τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. «Δεν επιθυμώ να συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα», επισήμανε.

Έσπευσε μάλιστα να διαψεύσει τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup για τη λάθος επιστολή που εστάλη στους θεσμούς, τονίζοντας πως «δεν έχει γίνει καθόλου έτσι», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα κάνω προσπάθεια να μην απαντήσω γιατί είχαμε διαφωνίες και καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά εγώ θα απαντήσω στο βιβλίο που θα γράψω όταν όλα θα έχουν τελειώσει».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι ο βασικός λόγος της συμφωνίας στο Eurogroup είναι για να δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια μελλοντική συμφωνία που θα τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

«Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση, συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά», σημείωσε.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα πως θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κληθείς να δώσει εξηγήσεις για το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν».

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει ο ανώτατος συντελεστής, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το 23%.

«Θα επιθυμούσα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.

Εξάλλου, στην ίδια γραμμή με τον κ. Βαρουφάκη , ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, κινήθηκε σήμερα ο  β' αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Μιλώντας στον τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Μπαλάφας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα.

ZENITH