Skip to main content

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη βρίσκει πάντα λύσεις στα αδιέξοδα

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της παράτασης του μνημονίου, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup.
Θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φθάσουμε σε συμφωνία, αλλά η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις και συμβιβασμούς στα αδιέξοδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και την αδυναμία έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «θεραπεία συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα. Ο κ.Βαρουφάκης είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργασεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
 
«Ήταν εξαρχής δεδομένο ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν έχει σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνία. Καταθέσαμε την πρόταση μας, οι εταίροι άκουσαν τη ρηξικέλευθη ανάλυση μας γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχθηκε τοξικό και καταστροφικό για την κοινωνική οικονομία. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα, προχωράμε», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν διαφωνίες, με τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να διατυπώσει αίτημα για επέκταση μνημονίου.
 
O υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπήρχαν αρκετά σημεία συμφωνίας και σύμπτωσης "πολλά με με πολλούς και σε κάποια με όλους", ενώ ερωτηθείς αν απαιτήθηκε να καταθέσει η ελληνική πλευρά αίτημα παράτασης τόνισε: «Γίνονται συζητήσεις, από πολλές πλευρές μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τις επεκτείνουμε. Εξηγήσαμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας(ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), αλλά εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε αυτή τη σύμβαση. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε δύο αρχές που αλληλοσυγκρούονται: Από τη μία είναι η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης που μας δεσμεύει, άσχετα αν δεν την υπογράψαμε εμείς. Από την άλλη είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μία κυβέρνηση που έχει μία δική της άποψη για το αυτό το πρόγραμμα. Η δημοκρατία παντρεύει αυτές τις αλληλοσυγκρουόμενες αρχές και η δουλειά ημών των πολιτικών είναι να πετύχουμε αυτό το πάντρεμα που θα οδηγεί σε ένα νέο συμβόλαιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα».
 
Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός απάντησε ότι πάντοτε είναι αισιόδοξος. «Η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, που τελικά δεν είναι αδιέξοδα. Από το 1950 μέχρι σήμερα, η Ευρώπη, εξελίσσεται από διαφωνία σε διαφωνία και από κρίση σε κρίση, αλλά λύσεις βρίσκονται. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
 
H συζήτηση πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία, προσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Τέλος, σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκαν απειλές, τόνισε «Καμία απειλή».
 
Όπως χαρακτηριστικά γράφει το πρακτορείο Reuters μετά από επτά ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε κοιτάζοντας ήρεμα τους δημοσιογράφους και αναφέροντας ότι δεν κατέληξαν σε κοινή θέση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
 
Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ

ZENITH