Skip to main content

Βαρουφάκης: Μπορούμε να παγώσουμε ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έως τις 12 Απριλίου σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

Μπορούμε να αναστείλουμε την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών μας υποσχέσεων, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους και δανειστές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο της Ιταλίας.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα σε όλους. Μας παρουσίασαν έτσι, αλλά δεν υποσχεθήκαμε ένα ευρώ σε όποιον κερδίζει πάνω από 700 ευρώ. Υπάρχουν μόνο μικρές αυξήσεις για τις χαμηλές συντάξεις και πληρωμές για ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία τάξη, είτε βρίσκονται στην υψηλή πλευρά είτε στη χαμηλή, για εκείνους θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση».

Παράλληλα ο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έως τις 12 Απριλίου σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε επίσης πως θα ήταν χρήσιμο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεδείκνυε απέναντι στην Ελλάδα την ίδια ευελιξία που επέδειξε το καλοκαίρι του 2012, δηλαδή όταν άρχισε η σταδιακή αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα βρεθούν σε συνεργασία με την Ευρώπη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά στήριξη από χώρες εκτός Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και ότι θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι «το να παραβιάζεις μονομερώς τους κανόνες είναι ένα θέμα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πράξει. Το να βοηθάς, όμως, στο να εξελιχθούν οι κανόνες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Αναφερόμενος στο θέμα συγκεκριμένων χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι «υπάρχει «άδικη (unfair) κριτική ενάντια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ότι πλήρωσαν πολύ λίγα. Η δική μου κριτική είναι αντίθετη, θεωρώ ότι πλήρωσαν πάρα πολλά».

 
Πρώτη δημοσίευση: 19:23

ZENITH