Skip to main content

Βαρουφάκης: Ονείρωξη οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η επιστροφή της Δημοκρατίας στο Ιράκ, τόνισε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών.

Οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking).

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η επιστροφή της Δημοκρατίας στο Ιράκ», ενώ χαρακτήρισε «ονείρωξη» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αλλαγές στα εργασιακά.

Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποίησε την κρίση για να επανασχεδιάσει τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της και ότι εάν παραμείνει «ασύμμετρη ένωση» εν τέλει θα συντριβεί. Όπως είπε στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός, «οι ηθικολόγοι στην ΕΕ που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν σαν τράπεζες και προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν ότι η κρίση έρχεται.

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού». «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Επανέλαβε την κριτική του για το ευρωπαϊκό λάθος να προσποιείται η ΕΕ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ρευστότητας, όταν στην πραγματικότητα υπήρχαν μια σειρά από προβλήματα αφερεγγυότητας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».

ZENITH