Skip to main content

Βαρουφάκης: Ούτε yes man, ούτε no man

Θα προσέλθω στο Eurogroup, σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό αλλά και το ευρωπαϊκό μας καθήκον, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Θα προσέλθω στο Eurogroup, σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό αλλά και το ευρωπαϊκό μας καθήκον, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Θα σκέφτομαι τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι "Τον yes man δεν τον σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια "Ναι, ναι,ναι"» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, «η λαϊκή εντολή δεν μας αφήνει να κάνουμε του κεφαλιού μας». «Η δική μας εντολή έχει ίδια ισχύ με των άλλων κρατών» υπογράμμισε. 

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ζητά συμφωνία - γέφυρα μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας». Όπως είπε, «στο διάστημα της γέφυρας δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα». Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα: να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Όπως είπε, το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα δεν θα έρθει μέσω της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.  Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με πρόεδρο του οποίου αύριο θα έχει συνεργασία στην Αθήνα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε κατά την ομιλία του ότι η κυβέρνηση «τελεί υπό καθεστώς απειλών που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Αναφερόμενος στους δανειστές σημείωσε: «Ούτε θα σκίσουμε το πρόγραμμα, ούτε εσείς θα ζητήσετε τυφλή εφαρμογή». Όπως είπε, «το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι ότι το ξέρει και ο γιατρός». «Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά. Ακόμα και η Τρόικα παραδέχεται κατ΄ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. Άλλα λένε δημόσια όμως» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στην αρχή της ομιλία του τόνισε ότι θα έρχεται στη Βουλή και θα μιλά με ειλικρίνια. «Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω κι εγώ. Θα έρχομαι στη Βουλή και θα μιλάω ειλικρινά, όπως ο πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ZENITH