Skip to main content

Βαρουφάκης: Πώληση του ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών είπε σε παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο ότι τον ΟΣΕ, ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ακόμη και έναντι ενός ευρώ, άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στην κλειστή συνάντηση της Δευτέρας με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο, προκειμένου, όπως είπε, να δοθούν εγγυήσεις για έργα.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν ανταποκριτές τηλεοπτικών καναλιών της χώρας στη βρετανική πρωτεύουσα, μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ωστόσο απέκλεισε τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε, ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως δεν έχει τίποτα εναντίον του και παρότι θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίησή του ήταν κακή συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο, δεν θα την αναστρέψει.

Επανέλαβε, μάλιστα, πως δεν θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς.

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ από την άλλη πλευρά, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η κυβέρνηση προτιμά τον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Οργανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη προετοιμασία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει στην Ευρωζώνη.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση, αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Είπε ότι δεν επιδιώκει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά ανταλλαγή ομολόγων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εξήγησε στους επενδυτές ότι θέλει να μειώσει τον υπερβολικό στόχο για πλεόνασμα 4%-4,5% αλλά συμφωνεί να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5%.

Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει Plan B στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να εξασφαλίσει παράταση έως την 1η Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε η Ελλάδα να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία.

Όπως μετέφερε στο ακροατήριό του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για μονοπωλιακή δομή της αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.



 

ZENITH